Hur kan vi tänka klimatsmart och billigt?

April 15, 2021
|
Kategorier:

Att tänka klimatsmart är inte bara bra för miljön utan kan även ha stora effekter för din privatekonomi. När det kommer till mat och matinköp kan det synnerligen vara klokt att tänka klimatsmart, och det finns många slantar att spara. Här är några exempel:

Det finns en säsong för det mesta. I stället för att bestämma om du skall äta kött eller fisk till middag, tänk på vad det är för säsong! Under vintern är det oftast billigare med vitkål, palsternacka och morötter, då är det dyrare med vanliga salladshuvuden.

Spar mat och gör matlådor så kan du spara pengar. Ett tips är även att göra en ”går snart ut” hylla i ditt kylskåp. Då ser du lättare när varorna blir dåliga och kan planera din matlagning därefter. Du kanske till och med kan använda dina rester i andra recept!

Du spar även många slantar om du byter ut eller minskar på köttet. Då tänker du även på miljön. Jag har själv svårt att ens tänka tanken på att ge upp att äta kött, men det går att minska på det. När en köper grönsaker efter säsong kostar de oftast kring 10-30 kronor per kilo, köttet kostar minst dubbelt så mycket.

Här är några fler klimatsmarta och kostnadseffektiva tips som du kan applicera i din vardag:

- Använd lokaltrafik, cykel eller promenera när du skall någonstans. Du spar dyra bensinpengar.

- Släck lampor när du inte är i rummet och dra ned din elräkning. Byt även ut lamporna till lågenergilampor.

- Investera i en tygkasse att ha med dig när du handlar så slipper du köpa platskassar.

- Häng din tvätt istället för att köra den i torktumlare/ torkskåp.

- Drick vatten ur kranen istället för att köpa på flaska.

- Odla själv! Jag odlar bland annat chili på min balkong

- Gå ut i skogen och plocka bär

- Koppla saker med adapter, såsom laddare till bärbara datorer, telefonladdare, halogenlampor o.s.v. till ett grenuttag med strömbrytare. De drar el även när de inte används och med strömbrytaren kan du även här dra ned på din elräkning.

Tänk på att många små åtgärder kan göra väldigt mycket i ditt sparande och din miljöpåverkan!

Läs mer inom samma kategori

Fem tips för att undvika ekonomisk ångest i januari

Januari, även kallad årets fattigaste månad är en tråkig och inte minst tuff månad för många. Under julen drar utgifterna iväg, det ska fixas julkappar, julmat och det ska pyntas och firas. Julen följs tätt av oemotståndliga mellandagsresor följt av ett extravagant nyårsfirande. Utgifterna drar snabbt iväg och baksmällan kommer i januari.

Så pratar du med unga om ekonomi - 5 tips

Det är en tuff ekonomisk tid vi lever i och det påverkar inte bara vuxna, barn och unga känner också av bugningarna i ekonomin och inte minst oron som kan uppstå hemma. Just därför är det extra viktigt att prata om det att ha öppna och ärliga samtal om ekonomi med ungdomar. Här får du tips hur du kan prata om ekonomi med unga.

Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?

Det börjar närma sig den 25:e, det är därmed dags att planera ditt sparande denna månad. Men hur fördelar man sitt sparande när studiebidraget eller lönen kommer? Jo, så här kan du smart fördela ditt sparande när pengarna kommer in på bankkontot.