Inlägg med titeln “Det här önskar jag att jag visste som tonåring” har spridit sig till flera olika bloggar genom åren vilket jag personligen tycker är en intressant läsning. Nu när jag har satt mig och skulle skriva mitt blogginlägg hade jag svårt att komma på vad jag ska skriva men så kom jag på det här inläggen. Därför har jag bestämt mig för att lista upp tre saker som jag önskar att “tonårs-Emelie” hade börjat göra lite tidigare.

För att ni ska få en liten bild av vem jag var när jag var i tonåren så kan ni tänka er den klassiska tysta tjejen som verkligen inte va den som ställde frågor och framför allt inte den som svarade på frågor, för man kan ju svara fel. Bilden jag hade av mig själv skulle jag inte säga var den bästa eftersom jag inte trodde på mig själv. Så det jag verkligen önskar att jag visste är följande:

  1. Det första som jag önskar att jag gjorde lite tidigare är att tro på mig själv. “Fake it till you make it” är ett klassiskt uttryck som verkligen fungerar. Det jag gör idag som jag önskar att jag började med för länge sedan är att tänka positiva tankar om mig själv så ofta jag bara kan. Slå bort tanken “shit, det här kommer jag aldrig klara” till “Jag är så sjukt grym så jag klarar allt!”.
  2. Den andra saken jag önskar att jag började med tidigare är att sluta bry sig så mycket över vad andra tycker. För de flesta bryr sig ändå inte vad du gör eller säger eftersom de är så oroliga över vad andra tänker om dem. Så kör bara! Man mår så mycket bättre av att inte bry sig om vad andra tycker om en.
  3. Det sista är faktiskt att jag verkligen önskar att jag tog tag i mitt sparande lite tidigare och framförallt inte vara personen som rynkade på näsan när den hör ordet “Aktier” som jag skrivit om tidigare. Om jag hade tänkt på sparande och kanske till och med skapat en budget, som min kollega Ida nyligen skrev om här, så hade jag kunnat göra mycket mer än vad jag gjorde för att jag prioriterade bort sparandet och lade pengarna på småsaker istället. Det är tråkigt att inse att man kunde använt pengarna bättre i efterhand…

Så där har vi dem. Tre punkter som jag önskar att jag förstod lite tidigare, men självklart är det bättre sent än aldrig. Idag har jag en helt annan tankegång kring hur jag ser på mig själv och kring mitt sparande vilket jag är riktigt glad över!