Jag har jobbat många år på café och gjort otaliga koppar kaffe. Något jag också gjort väldigt många gånger är att ta emot CV:n från unga människor som letar praktikplats, sommarjobb, extrajobb eller kanske sitt första ”riktiga” jobb efter gymnasiet. Sanningen är att nästan alla dessa ansökningar hamnat direkt i papperskorgen! Ni kanske tycker att det låter hårt, men det är tyvärr så det ser ut. Här kommer några tips hur du kan göra för att undvika att ditt hamnar där också!

 1. Det första du behöver ha är ett CV
  Det är bara att googla hur man gör, det finns snygga mallar att använda och många tips och trix. CV:t ska kort berätta vem du är och vad du kan, har du inte haft något jobb tidigare så ta med andra saker som beskriver dina egenskaper och kunskaper.

  Tänk på! Foto på CV:t är inget krav men om du väljer att ha det, se då till att det INTE är selfies, bilder andra personer syns i, festbilder eller en bild med dålig upplösning. Dessutom, har du ingen seriös mailadress så se till att skaffa en!

 1. Använd ditt nätverk.
  Det vill säga alla människor du har runt omkring dig; familj, släktingar, lärare, vänner och bekantaBerätta att du söker jobb och fråga om de vet någon som söker personal just nu. Detta är ett av de enklaste sätten att få sitt första jobb. Du kan också passa på att fråga om de vet hur det är at jobba i olika branscher så du vet vad du kan förvänta dig.
 1. Välj vilket/vilka företag du vill söka till
  Kolla hur de helst tar emot ansökningar. Oftast finns det information och ansökningsformulär på hemsidan. Anpassa ansökan till VARJE företag! Det tar lite längre tid men dina chanser att få jobbet ökar jättemycket!
 1. Läs på om företaget och arbetsuppgifterna
  Jätte, jätteviktigt! Se till att du vet vad företaget gör och vad de står för. Vad innebär det att jobba där, vad har man för arbetsuppgifter? Fråga de du känner eller googla.
 1. Ansök digitalt
  Om det är så företagen helst tar emot ansökningar, gör det! Antingen via deras ansökningsformulär eller via mail.
 1. Ansök personligen
  Den här punkten tycker jag är en av de viktigaste, då jag tycker att det personliga mötet är det bästa sättet att se vem en person är. Här har du världens chans att visa vem du är! Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om detta men ska försöka fatta mig kort:

  Detta är vad som brukar hända:
  ”(Det kommer in ett helt kompisgäng, en person går fram till kassan och alla andra står alldeles bakom)
  Hej! Söker ni personal? / Kan jag lämna mitt CV här?
  (Tar fram en bunt CV:n/ansökningar som är exakt likadana, och lämnar fram ett utav dem)
  Okej, tack, hejdå! (Går vidare till alla andra butiker/caféer inom gångavstånd och gör exakt samma sak där)”

  Och detta är vad som borde hända:

 • Var ensam när du söker! (Jag vet att det kan kännas läskigt, men kompisar, syskon eller till och med föräldrar som står bredvid som stöd… det blir bara konstigt!)
 • Är det en butik/café eller liknande du söker till så kolla av läget först. Är det fullt upp just nu, så kom tillbaka när det är lugnare och de har tid att prata. Kunderna är alltid första prioritet!
 • Börja med att presentera dig.
 • Se till att du får prata med rätt person! (superviktigt!) Be att få prata med butikschef/platschef eller personalansvarig. Är de inte där så fråga vilken dag och tid de kommer att vara där och kom tillbaka då.
 • När du har hittat rätt person, presentera dig igen och berätta vad det är för typ anställning du söker t.ex. sommar/extra/deltid/heltid. Här ska du också berätta VARFÖR du vill jobba just där! Passa på att visa att du vet någonting om företaget!
 • Om intresse finns så berätta lite om dig själv och ta fram ETT CV (inte en hel bunt!!!) och lämna över.
 • Försök att komma överens om att och när du ska få besked, t.ex. “Då hör jag av mig imorgon/på onsdag” Skriv upp den här överenskommelsen så att du kommer ihåg vad som sades och vem utav er som skulle ringa/maila.
 • Tacka så mycket för att de tog sig tid.
 • Gå därifrån.
 1. Uppföljning
  Vänta en vecka eller till dagen efter överenskommen dag. Har de inte hört av sig, så får du göra det. Ring, maila eller besök personligen och fråga hur det går för din ansökan. Det kan vara så att de inte hunnit kolla på den, glömt att höra av sig, eller något annat som kommit mellan. Hör då du av dig så visar det att du verkligen är intresserad!

STORT LYCKA TILL!!!