Jag fick tips om Konsumentverkets hemsida där det stod olika belopp över vad de ansåg var skäliga kostnader för t.ex. mat, boende, shopping och så vidare. Det som blev över fick man spendera fritt (vilket i mitt fall blev en hemmabioanläggning för 50 000 kr på avbetalning, bra och kul idé tyckte jag då). Där både började och slutade min utbildning i privatekonomi i skolan. Någon som känner igen sig?

Bara ordet ”budget” gav mig tidigare en känsla lika stimulerande som när man får EDGE på mobilsignalen och det kändes lite som om det skulle begränsa min frihet att vara spontan. Jag tillämpade istället en bugdetlös styrning i min privatekonomi vilket i praktiken innebar att jag ville ha kul men att det ändå skulle vara plus på kontot i slutet på månaden och att överskottet skulle gå till sparande. Till mitt försvar ska sägas att jag alltid sparat över 10 % av min inkomst även om strukturen på hur mycket som blev kvar på kontot varje månad varit… varierande kan man väl uttrycka det som.

För ett tag sedan fick jag tips om en mobilapp som visade vad för utgifter man haft senaste månaden, halvåret, året osv. Det var här ångesten kom! Jag insåg snabbt att jag var väldigt långt ifrån Konsumentverkets råd. Mina matkostnader var gigantiska i jämförelse, min procentuella del av inkomsten som gick till boende var bra mycket högre än rekommenderat och jag insåg att jag drack sjuka mängder kaffe. Känslan av att få svart på vitt hur mycket de där småköpen här och där faktiskt blev på en månad och insikten om att det kunde ha varit en bra start på sparandet till en utlandsresa i sommar kändes som om jag stod där bredvid budgettavlan i Lyxfällan.

Det tog några dagar och ett och annat Youtubeklipp om självterapi för att hämta sig men det gav mig ett rejält uppvaknande. Kanske skulle man tagit den där lektionen i gymnasiet på lite större allvar och faktiskt tänkt lite mer utifrån en budget, redan efter första sommarjobbet. Det hade absolut inte betytt att jag minskade min frihet, kanske snarare tvärtom, och det hade ju definitivt gjort att jag slapp känna ångest över mina utgifter. Idag kan jag bara tacka skaparen av appen för de fem kilo jag tappade när jag kapade mina matkostnader med 33 %. Tack och bock!

Det finns flera snarlika budgetappar och mitt tips är att välja den man själv känner sig bekväm med. Sök på ”budget” så hittar ni en hel hög. Lycka till!

/Oscar Forsslund