För många som funderar på att flytta hemifrån och påbörja vuxenlivet kan det vara svårt att ta det första steget att faktiskt packa väskorna och flytta ut. Ofta är det billigare och mer bekvämt att bo hemma samtidigt som man undviker höga kostnader så som hyra, elräkningar och mat. Däremot följer många positiva saker av att ta det där steget ur bekvämlighetszonen, något som jag själv upplevt, gjort mig stor nytta och utvecklat mig mycket som person.

Att bo själv medför en del kostnader, många av dem som jag själv var ovetandes om när jag flyttade hemifrån för två år sedan. Därför krävs det att man har en stabil inkomstkälla för att kunna hantera dessa kostnader, ett jobb eller studiemedel om man studerar. Jag skulle börja plugga och därför var det studiemedlet som jag fick förlita mig på. Plötsligt kom en massa ekonomiska påfrestningar när jag blivit bekant med den nya staden och de nya människorna; nöjen, resor, kläder, god mat och sparande. Dessa fick inte helt plats i budgeten och därför blev det att jag automatiskt började planera min ekonomi och ta ett större ansvar.

Ansvarstagandet ökade inte enbart för det ekonomiska. Nu kunde mamma inte längre väcka mig på morgnarna och se till att jag tog mig till skolan. Jag var tvungen att börja planera själv. Framförhållning var jag dåligt bekant med på gymnasiet och därför kom det som en chock när hela tillvaron skulle planeras på en gång. Jag lärde mig hantera kalendern på ett bra sätt, tog råd från äldre som varit i samma situation som jag. Det slutade med att jag fick ganska bra koll på saker och ting.

I förra veckan kom jag på mig själv att städa lägenheten, extremt grundligt. Detta var första gången i mitt liv som jag städat av anledningen att det var smutsigt och inte bara för att få det gjort. I samband med ett högre ansvarstagande kommer också en vilja att organisera bättre. Bättre organisering gör det enklare och smidigare att planera och utföra saker. Är det är städat och fint i lägenheten när jag kommer hem från skolan gör att jag kan jag ge mig på skolarbetet direkt utan att få ångest för att det ser hemskt ut. I och med att jag städat sparar jag tid och ansträngning, något som jag kan använda till roligare saker som vänner och nöjen.

Det jag vill få sagt är att även fast man kanske inte tror det, så lär man sig extremt mycket av att göra saker man inte är van vid och är bekväm med.

Att flytta hemifrån trodde jag aldrig skulle påverka mig så mycket som det gjorde.

Att ha i tanken att man också gör saker för att lära sig inför framtiden tror jag är en nyckel till personlig mognad. Det hjälper en också   att ta lite mindre, men bestämda steg ut i vuxenlivet!