Nu är 2017 igång och veckorna har redan börjat sätta av i en rasande takt. För mig har det ekonomiska intresset funnits där sedan många år men det är inte förrän nu som jag har tagit mig tid att strukturera mitt sparande och det är givetvis väldigt spännande att få komma igång! Så här ser mitt sparande ut!

Att planera sitt sparande och räkna på olika sparexempel där man tar hänsyn till tid, månadsavsättning, årlig avkastning och därefter se hur fantastiskt stor påverkan av ränta-på-ränta-effekten blir när man har tiden på sin sida som ung är riktigt kul. Samtidigt är det knepigt att hitta den risknivå för sina besparingar som gör att man kan sova gott och samtidigt inte gräma sig senare över att man varit för “risksnål” och gått miste om fin avkastning.

Ganska snabbt insåg jag att jag var tvungen att dela upp sparandet, och det som passar för just mig är att dela upp mitt sparande på tre olika delar. En del där sparandet är på väldigt lång sikt, där jag tänker 30 år +, och på denna del väljer jag att ta en hög risk då det inte spelar någon roll om värdet svänger på perioder över 5-10 år.

Den andra delen är det sparandet som jag sätter undan för oförutsedda kostnader i livet eller för att hjälpa till att finansiera resor eller annan lyxkonsumtion. Eftersom tidshorisonten här är väldigt svår att förutspå och kan variera från 1-15 år så tar jag här en låg risk då jag inte vill se en eventuellt stor värdeminskning på det sparandet som ska kunna hjälpa till vid förlorad inkomst över en period.

Den tredje och sista delen av mitt sparande ska gå till att köpa min framtida bostad som jag letar efter i dagsläget, detta sparande är jag inte villig att ta någon risk alls med så här har jag letat efter vanliga sparkonto med högsta möjliga sparränta, så länge banken som tillhandahåller sparkontot omfattas av den statliga insättningsgarantin. Letar man lite kan man faktiskt hitta ett sparkonto med en betydande ränta trots rådande ränteklimat.

Detta är mitt sätt att lägga upp sparandet, och det finns förmodligen nästan lika resonemang på hur man ska spara som det finns sparare. Det viktiga jag vill förmedla är att man ska hitta den risknivå som man trivs med och som man kan sova gott med, och inte nödvändigtvis den risk som passar ens vänner eller rådgivare i media. Så, nu hoppas jag att du som läser strukturerar upp ditt sparande, om du inte redan gjort det, och tar kontrollen över din framtida privatekonomi. Lycka till!