Minns du systrarna Spara och Slösa i tidningen Lyckoslanten? Den ena systern, Slösa, spenderade sina pengar så fort hon fått dem medan hennes syster Spara stoppade sina pengar i spargrisen. Jag har provat båda delar. Det fanns en tid då jag endast gjorde som Slösa och spenderade mina pengar i samma veva som jag fick dem och en senare tid där jag inspirerades av hennes syster och sparade alla kronor jag kunde. Inget av dessa alternativ var mer tillfredsställande än det andra – utan ganska tråkigt i längden. Istället började jag både spara och slösa – mycket roligare. Genom att bygga upp min Fun Fond har jag kunnat använda avkastningen för att finansiera både resor och nöjen.

Upplägget för min Fun Fond är en investering som sedan delats upp i tre delar. Grundinvesteringen får alltid ligga kvar och generera mer avkastning. Avkastningen däremot delar jag upp i en återinvesterings- och en uttagsdel där fördelningen ligger 75 procent som återinvesteras och 25 procent tillgängligt för uttag. Alltså, ponera att vi till en början gör en insättning på 10 000 kr. På dessa 10 000 kr får vi en avkastning på, säg, 5 procent. Dessa 5 procent, 500 kr i exemplet, delas sedan upp i 75 procent som återinvesteras och resterande 25 procent tillgängligt för uttag.

Jag har alltså funnit ett sätt där jag kan kombinera systrarna Spara och Slösa, jag får helt enkelt det bästa av två världar. Å ena sidan kan jag bevaka och se hur mitt sparande växer, å andra sidan kan jag sköta den bevakningen från en annan del av världen om jag så skulle vilja. Prova du också och bygg upp din egen Fun Fond och bevaka den från världens olika hörn!