I tidigare blogginlägg genom åren har det pratats mycket om olika sparformer. Om aktier, obligationer och dylikt. I detta blogginlägg har jag tänkt att vi ska fokusera mer på en sparform som jag själv använde mig av när jag började spara och som jag använder än idag för att sprida risken i mina placeringar. Fonder. De flesta har säkert hört talas om fonder, men det är inte säkert att alla har stenkoll på vad en fond egentligen är.

Vi börjar med att klargöra två saker som är bra att ha koll på.
1. En aktie = en ägarandel av ett aktiebolag.
2. En obligation = ett räntebärande skuldebrev som bevisar att man lånat ut pengar till exempelvis staten.

Att man kan köpa aktier i företag och få en värdeökning på sina pengar har du säkert hört talas om. Kanske har du till och med hört talas om att du kan låna ut dina pengar till exempelvis staten och tjäna pengar på det? För många så är detta helt ointressant. Kanske för att man inte har koll på vilka sparformer som finns och hur de fungerar eller för att man helt enkelt inte är intresserad av att placera sina pengar. Jag är ganska säker på att det finns människor som både sparat pengar och som har pengar, som skulle vilja få en större värdeökning än vad de idag får på ett vanligt bankkonto, som inte placerar sina pengar för att de har för dålig koll på exempelvis aktier eller obligationer.

Självklart behöver inte alla människor vara proffs på olika sparformer för att ha möjligheten att få värdeökning på sina pengar, tack och lov för det! Det finns nämligen experter som gärna hjälper dig oavsett om du har koll eller inte, mot en avgift. Genom att köpa en andel i fond så kan man låta någon annan placera pengarna som man investerar åt en. Det finns professionella förvaltare som förvaltar fonderna som vi investerat i, som placerar våra pengar i olika värdepapper. Exempelvis aktier, räntor eller både och.

Hur ska man veta vilken eller vilka fonder man ska placera sina pengar i då? Det beror dels på när du tänkt använda pengarna som du ska investera och dels på hur riskbenägen du är.

Att placera pengar i en fond med mestadels aktier innebär såklart även att man tar en del risk. Det finns ingen garanti på att företagen som förvaltaren placerar våra pengar i ökar i värde, speciellt inte på kort sikt, utan våra investeringar kan också minska i värde. Därför är det viktigt att vi vet hur riskbenägna vi är och att vi har koll på hur länge vi ska spara. Ska vi spara pengarna under en väldigt lång tid, kanske över 10 år, så kommer troligtvis vår investering att gå bra tillslut. Även om den kanske började dåligt. Är vi inte beredda på att se våra pengar minska i värde överhuvudtaget, så kanske vi ska placera våra pengar i en annan fond, en fond med mindre aktier och större andel räntepapper. Då minskar i risken, men vi minskar också chansen att få en större avkastning, eller värdeökning på vår investering.

Vi sammanfattar detta, vem passar aktiefonder egentligen?
– Den som inte vill lägga så mycket tid på sitt sparande/investeringar
– Den som vill ha möjlighet till god avkastning utan stor arbetsinsats
– Den som anser att ett index eller en professionell förvaltare kan placera pengarna med större framgång än man själv

Om du känner igen dig i dessa punkter, kika in på exempelvis fondkollen.se för att lära dig mer.
Stort lycka till!