Vi har alla hört det förut, vi har alla reagerat oroat och tänkt: Det här låter inte bra! För att i nästa sekund slå dövörat till och fundera på vad vi ska äta till middag i stället.

Isar som smälter, uttorkade floder, intensivare värmeböljor, utrotningshotade djur, en stigande havsnivå och förorenad luft, bara för att nämna några få. Du har hört det förr, du vet vad jag pratar om och du har förmodligen oroat dig. Klimatförändringen och den globala uppvärmningen är inte längre ett potentiellt hot för framtiden. Det är vår verklighet i dag, och den verkligheten är här för att stanna. Om du någon gång har tänkt tanken att du inte riktigt orkar bry dig om klimatförändringen, för att den inte påverkar dig speciellt mycket, så ska jag förklara varför du bör tänka om.

När det blivit så varmt i de värst drabbade områdena kring ekvatorn att deras jord blir obrukbar och landet obeboeligt, så behöver de människorna ett nytt land att bo på. Om klimatförändringen fortsätter i den här takten så är det inte en fråga OM utan NÄR det sker. Vart tror du att alla dessa miljontals människor kommer att vilja flytta? Jo norrut. Om vi trodde att 2015 var en flyktingkris, så vill vi inte veta vad 2050 har att erbjuda. Det är fullkomligt orimligt att alla människor ska få plats på enbart norra delen av jordklotet, varken marken, maten eller vattnet kommer att räcka till. Som du förstår låter det inte som en bra idé för någon, att klimatförändringarna fortsätter i den här takten. Så, istället för att än en gång läsa om det här erkända problemet, bli orolig, för att sedan slå dövörat till, ber jag dig att fundera över hur Du som individ kan göra skillnad. Om man går till botten med problemet och tittar på vad, och vilka, som faktiskt orsakar klimatförändringen så kan man också hitta lösningen.

En internationell grupp av 1 300 opartiska forskare har bevisat att människans beteende är med 90 % säkerhet den huvudsakliga orsaken till växthuseffekten som i sin tur orsakar den globala uppvärmningen. Man brukar prata om Bilen, Biffen och Bostaden som tre av de största bovarna till utsläpp i vårt samhälle. Men en till bov som vi inte får glömma bort är Börsen. Det är ju faktiskt företagen som finansieras via börsen, som drivs av människor, som orsakar majoriteten av våra utsläpp.

Som aktieägare i ett företag, har du rätt att vara med och bestämma hur företaget ska arbeta eftersom att du har investerat dina pengar i dem. Som icke-aktieägare i ett företag gör du motsatsen, du förser inte företaget med pengar och du kan inte heller påverka hur dem ska arbeta. Två lika bra lösningar på ett och samma problem. Det jag antyder är såklart att du där ute som handlar med aktier ska dra ditt strå till stacken och välja hållbara investeringar för att vår planet skall överleva.

Så vad menar jag egentligen med hållbara investeringar? Jo, det finns mängder med bra företag där ute som gör bra saker för både vår planet och mänskligheten. Genom hållbara investeringar kan du vara med och påverka förbättringar av miljön, kampen för mänskliga rättigheter, striden mot fattigdom, allas rätt till lön, ekonomisk utveckling och mycket, mycket mer.

Det finns många bra investeringar inom grön energi, förnybar energi, cirkulär ekonomi, ny teknologi som hjälper oss att lösa hunger- och dricksvattensnöd. Men de behöver bli fler, genom att du som investerare ställer krav och efterfrågar det på samma gång som du väljer bort icke-hållbara investeringar. Det ger incitament till ohållbara företag att tänka om och förändra deras egen verksamhet till att bli hållbar.

Gör skillnad för vår planet, det kommer gå åt skogen annars…

 

Här kan du se en film om hur våra sparpengar påverkar klimatet

http://www.wwf.se/vrt-arbete/klimat/earth-hour/tema-brsen/1550521-earth-hour-budskap-brsen

Här kan du läsa på mer om hållbara investeringar:

http://fondkollen.se/temainlagg/ansvarsfulla-investeringar-vad-betyder-det/

Källa: http://climate.nasa.gov/causes/