Jag tänkte berätta för er hur jag började spara och varför jag började spara. Att minnas när man köpte sina första aktier är svårt att glömma, men när man faktiskt började spara pengar brukar vara svårare att komma ihåg.

När jag var 14 år drömde jag om att äga en mopedbil. Jag tjatade nog hål i skallen på både min mamma och min pappa innan jag förstod att jag aldrig skulle få någon mopedbil när jag fyllde 15. Att jag inte skulle få någon mopedbil fick dock inte mig att sluta sukta efter en. Jag jobbade på sommaren med att måla ett tvåvåningsgarage och fick in min första egna riktiga lön i slutet av juli. Innan hade jag klippt lite gräs på pappas jobb, men det var bara några hundralappar som oftast gick till pizza eller glass. Men när jag fick in min första lön, nästan 3500kr, bestämde jag mig för att själv försöka spara till en mopedbil. Jag hade varit inne på blocket.se och letat hundratals gånger och visste att en mopedbil kostade väldigt mycket pengar. Självklart drömde jag om de där mopedbilarna som kostade över 120.000kr, men för att vara realistisk satte jag som mål att ha råd med en mopedbil för 50.000kr lagom till min 15-årsdag. 50.000kr var otroligt mycket pengar att samla ihop för en 14-åring på ett år, men det var vad som krävdes för att kunna köpa en på egen hand lagom tills att jag hade åldern inne.

Som 14-åring har man oftast inte så mycket till inkomst, det hade iallafall inte jag, men jag sparade dem kronor jag fick in från barnbidrag och julafton. Jag hann scrolla igenom flödet på blocket och drömma mig bort ett ex antal gånger innan jag fyllde 15 år. Men när dagen då jag fyllde 15 kom, då jag var gammal nog att ta ett AM-kort och köra mopedbil, hade jag tyvärr inte lyckats samla ihop tillräckligt mycket pengar. Det blev därmed ingen mopedbil när jag fyllde 15.

Jag fortsatte sukta efter den där mopedbilen och ville fortfarande hemskt gärna ha en. Denna sommar jobbade jag mer än sommaren innan, jag tjänade några tusenlappar till och jag började få ihop en hel del pengar. Fortsatte spara delar av mitt barnbidrag varje månad och sparade pengar som jag fick i födelsedagspresent eller julklapp. Varken när jag fyllde 16 år eller 17 år hade jag fått ihop tillräckligt med pengar. Det är som sagt inte lätt att spara ihop pengar om man inte får in några pengar.

Jag kom hela tiden närmre och närmre mitt uppsatta mål men desto närmre jag kom, desto äldre blev jag också. Jag började känna att när jag väl får råd med den här mopedbilen, så kommer det inte längre att vara aktuellt. Men oj, vad mycket pengar jag kommer att ha och vad mycket annat roligt jag kommer att kunna göra för pengarna.

Det var här någonstans jag för första gången fick höra om fonder. Att man kunde tjäna pengar på att ha pengar. Det passade ju mig perfekt, jag hade ju sparat ihop vad som då kändes som en förmögenhet. Pappa hjälpte mig att köpa tre olika fonder som blev mina första investeringar, som sen dess inspirerat till många fler. Eftersom pengarna inte längre skulle gå till en mopedbil såg jag och min pappa dem växa tillsammans under flera år istället. När jag sedan vid 18 års ålder började ta hand om min egna ekonomi så inspirerades jag av att mina pengar via fonderna blivit värda mer än när jag köpte dem. Att investera gör att jag vet hur jag ska få råd med mina framtida drömmar, som har vuxit från att vara en mopedbil till en hel lägenhet.

Olle Ljung, informatör i östra Sverige.