Allt kostar dig femton gånger mer än du tror
Allt kostar dig femton gånger mer än du tror. Vad beror det på? Alternativkostnaden. Allt du köper har en kostnad. En del av kostnaden är priset du betalar. Den andra delen utgörs av det extra värde som pengarna hade kunnat generera, om du hade valt att spendera det på ett gynnsammare alternativ i stället. Detta kallas för alternativkostnad.
Nu ska jag förklara alternativkostnaden med ett exempel: Du har möjligheten att välja mellan att köpa en dator från en butik eller på nätet. Datorn i butik kostar 10 000 kr. Samma dator kostar 8000 kr på nätet. Skillnaden blir då 10 000-8000=2000kr.
Det värsta är inte att du gör av med 2000kr mer än du måste. Om vi utvärderar kostnaden i framtiden jämfört med idag, blir det ännu dyrare. Ett alternativ kan vara att du köper från nätet och investerar pengarna som blir över. Då har du 2000kr i investeringar också. Ett klassiskt räkneexempel med en avkastning på 7% i genomsnitt per år, visar att en investering på 2000kr kommer upp i 30 000kr efter 40 år. Se tabellen nedan för värdeutveckling beroende på sparhorisont. Se artikelbilden längst upp för att se siffrorna grafiskt.
Den totala kostnaden för att ha gjort sig av med 2000kr idag blir därför 30 000 kr om 40 år.
Många är oförsiktiga med ekonomin och onödigt slösaktiga. En del av ens utgifter kan därför med enkelhet sänkas eller undvikas helt, utan att livskvaliteten eller livsglädjen lider av det. I stället kan det investeras och öka livskvaliteten något enormt i framtiden i stället. Siffrorna ovan illustrerar hur små summor kan bli stora. Många bäckar små. 2000kr till 30 000kr, är femton gånger pengarna. Detta innebär att en enda slösad krona är 15 slösade kronor från ditt framtida bankkonto. Tabellen nedan visar fler siffror på detta.
Det viktigaste är att du känner till alternativen du har. Då kan du ta bättre beslut, och hitta en balans för att designa ditt liv så som just du vill ha det.
Josef Gohari, Ung Privatekonomi
Läs mer inom samma kategori
Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?
Det börjar närma sig den 25:e, det är därmed dags att planera ditt sparande denna månad. Men hur fördelar man sitt sparande när studiebidraget eller lönen kommer? Jo, så här kan du smart fördela ditt sparande när pengarna kommer in på bankkontot.
Varför har unga personer en fördel på börsen?
Jo, dem har mer utav världens mest värdefulla tillgång - tid!
Vad är skillnaderna mellan Investeringssparkonto och Aktie- och Fondkonto?
Att börja investera i aktier, fonder och värdepapper är ett viktigt steg mot att bygga en tryggare och roligare ekonomisk framtid. För att börja investera behöver du ett konto att förvara dina aktier och fonder. Två av de vanligaste alternativen är Investeringssparkonto (ISK) och Aktie- och Fondkonto, men vad är egentligen skillnaden?