Börja spara rimligt
För den som aldrig sparat tidigare men som är lite intresserad av att sätta igång så tror jag att det är viktigt att tänka på att inte börja för stort och att inte plocka bort all konsumtion på en och samma gång. En av våra fem gyllene regler om sparande är att göra det långsiktigt och det går kanske att tolka på två sätt. Första sättet är att vi sparar under en längre tid och det andra sättet att tolka det på, smälter ihop lite med en annan tumregel som lyder spara regelbundet, vilket innebär att man exempelvis sparar varje månad eller kanske varje kvartal. Det kan nämligen vara svårt att spara regelbundet länge (långsiktigt) om man inte trivs med det.
Jag tror personligen att de flesta skulle kunna plocka bort någon konsumtion som egentligen inte bidrar till att man blir mer lycklig eller mår bättre. Däremot tror jag att de flesta skulle ha svårt med att ta bort i stort sett alla sina utgifter utan att förlora livskvalité.
För att man ska orka spara regelbundet och långsiktigt är det därför viktigt att vi hittar balansen mellan vad som är onödig konsumtion och vad som är konsumtion som bidrar till vår lycka.
Mitt första tips för att komma igång med sparandet redan idag är att ta sig en stund, slå sig till ro, och kolla över din egna privatekonomi. Tittar på vad du har för inkomster, hur mycket pengar du får in, och på vad du har för utgifter, vad spenderar du dina pengar på varje månad? När du kollat över detta tror jag att de flesta hittat något som du kanske skulle klara dig utan, genom att plocka välja bort detta kommande månad så har du nu ökat din potentiella sparkvot, hur mycket du skulle kunna spara. Viktigt här är att du inte plockar bort all konsumtion utan att du börjar lagom, så att du orkar hålla i länge. När du hittat några kronor att spara varje månad, så är det minst lika viktigt att sätta upp ett mål, vilket är mitt andra tips. Dels för att hålla motivationen i ditt sparande uppe, och dels för att du ska kunna veta hur du ska spara de kronor som du nu får över varje månad. Vad jag menar med det är att alla sparformer inte passar lika bra till alla mål. Om målet är att köpa en bostad om fem år bör vi kanske inte spara på samma sätt som vi gör till semesterresan nu i sommar.
Läs mer inom samma kategori
Fem tips för att undvika ekonomisk ångest i januari
Januari, även kallad årets fattigaste månad är en tråkig och inte minst tuff månad för många. Under julen drar utgifterna iväg, det ska fixas julkappar, julmat och det ska pyntas och firas. Julen följs tätt av oemotståndliga mellandagsresor följt av ett extravagant nyårsfirande. Utgifterna drar snabbt iväg och baksmällan kommer i januari.
Så pratar du med unga om ekonomi - 5 tips
Det är en tuff ekonomisk tid vi lever i och det påverkar inte bara vuxna, barn och unga känner också av bugningarna i ekonomin och inte minst oron som kan uppstå hemma. Just därför är det extra viktigt att prata om det att ha öppna och ärliga samtal om ekonomi med ungdomar. Här får du tips hur du kan prata om ekonomi med unga.
Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?
Det börjar närma sig den 25:e, det är därmed dags att planera ditt sparande denna månad. Men hur fördelar man sitt sparande när studiebidraget eller lönen kommer? Jo, så här kan du smart fördela ditt sparande när pengarna kommer in på bankkontot.