Därför har du inte råd med körkortet
”Äsch, det kostar ju bara 20 kr!” 365 dagar senare har du gjort av med 7 300 kr. Det är mycket pengar, särskilt som studerande. Ett sätt att värna om din privatekonomi är att bli medveten om dina små utgifter, som kanske rentav kan kosta dig ett körkort.Många av de gymnasieelever som vi på UP besöker brukar berätta att de sparar till körkortet. Det genomsnittliga priset för ett körkort ligger kring 15 000 kr. En summa som för många känns väldig svår att spara ihop till, det kan kännas omöjligt att ha råd med ett körkort. Kanske bör man fråga sig själv, lägger jag pengar på något onödigt som jag hade kunnat skippa och spara till körkortet istället? Alla små och återkommande utgifter blir i slutändan väldigt stora. Ett exempel på en liten utgift är om du köper kaffe på stan varje morgon, på väg till jobbet eller skolan. Istället kan du ta med eget kaffe i en termos. Visst finns det roligare saker att göra för pengarna än att dricka upp dem på bussen?
Att spara pengar handlar inte om att man ska sluta spendera pengar och bara sitta hemma glo på tvn för att inte göra av med pengar. Inte heller handlar det om att man ska sluta med det man tycker om. Det handlar om att ha möjligheten att faktiskt kunna lägga sina pengar på det som är värdefullt för en själv, och det är olika för olika människor. Det behöver inte vara så jobbigt att spara. Börja med att se över vad du faktiskt lägger dina pengar på varje månad. Köper du lunch på stan två gånger i veckan kostar det dig förmodligen över 10 000 kr årligen. Om du istället köpte lunch på stan en gång varannan vecka minskar matkostnaden på restaurang med 75%. Då kan du dessutom välja en bättre resturang de gånger du äter ute, samtidigt som du sparar pengar. Köper du kaffe på stan när du fikar med dina kompisar en gång i veckan (35 kr per kopp) kostar det nästan 1 820 kr på ett helt år. Skulle du istället fika på stan varannan vecka, eller börja ses hemma hos varandra för fika minskar den summan med minst 50%.
Bor man i en stad behöver man kanske inte ha ett busskort, det går förmodligen snabbare att cykla. Det är dessutom hälsosamt! Och måste du åka buss någon enskild gång är det billigare att betala för enkelbiljett då och då, än att ha ett månadskort som inte utnyttjas till fullo. Det blir ungefär 600 sparade kronor varje månad, eller 7 200kr på ett år (Ett månadskort i Uppsala kostar 580kr per månad, kostnaden varierar beroende på vilken stad du bor i). Tar du cykeln överallt, kanske du inte behöver det där gymkortet längre, som ändå bara samlar damm. Då sparar du ännu mer pengar!
Om du fortsätter på det här viset kommer du antagligen inse att du har massvis med små utgifter. Utgifter du inte var medveten om att du hade. Små utgifter som i slutändan blir stora utgifter. Gör du av med 15 000 kr per år på onödiga köp innebär det att du, om du istället lagt undan pengarna, hade kunnat ta körkortet istället.
När du blir medveten om dessa utgifter inte genererar någon större lycka för dig, vad händer då? Antagligen kommer det bli enklare för dig att spara pengar, utan att kompromissa med din livskvalitet. Till slut kommer du ha råd att resa, ta körkort eller bara ha mer pengar att lägga på det som du faktiskt vill spendera dina pengar på! Det här inlägget handlar inte om att man ska sluta spendera pengar, det handlar om att man ska bli medveten om vad man lägger sina pengar på. För i det långa loppet blir de många små utgifterna det största hindret för dig och din privatekonomi!