Därför ska du göra en budget
En budget används för att uppskatta framtida inkomster och utgifter. På så vis går det att i förväg se om utgifterna riskerar att överstiga inkomsterna. Genom att ha den vetskapen går det alltså att planera för att säkerställa att ekonomin går ihop. En budget kan göras över vilken tidsperiod som helst. Tre månader, sex månader, nio månader två veckor och fyra dagar. Men det vanligaste är att en budget visar förväntade inkomster och utgifter över ett år.
När någon flyttar hemifrån är det i regel första gången som den personen behöver ta ett helhetsansvar för sin egen ekonomi. Många har haft ett litet ansvar för att betala exempelvis nöjen, kläder och liknande. Men att ta ansvar för att alla räkningar och hyra blir betalda, samtidigt som pengarna ska räcka till mat hela månaden är det få som gjort innan de flyttar hemifrån.
Detta kan vara olika svårt beroende på situation. De som flyttar hemifrån eftersom de har ett jobb med stabil inkomst och inte längre vill bo hemma kan uppleva det som en enkel sak, eftersom de har en inkomst mycket högre än de haft tidigare och fortfarande relativt små utgifter. En person som flyttar hemifrån direkt efter gymnasiet för att studera på annan ort kan ha det lite tuffare. Inkomsterna från studiemedel oftast inte är lika stora som inkomster från en lön.
Oavsett vad så finns det en viktig ekvation som måste gå ihop. Utgifterna får inte vara större än inkomsterna. Skulle detta ske kommer det bli svårt att betala räkningar och hyra, vilket kan leda till konsekvenser. Du kan till exempel bli av med din bostad. Och räkningar som inte betalas kan så småningom hamna hos Kronofogden, vilket kan ge stora konsekvenser för dig som privatperson.
Därför är det en god idé att göra en budget. Inkomster vet vi oftast ganska säkert hur det kommer se ut (lön, studiebidrag, CSN-lån). Många utgifter vet vi också med säkerhet hur de kommer att se ut (hyra, räkningar) och flera vet vi på ett ungefär (matkostnader, nöjen, transport).
En bra regel för att vara på den säkra sidan är att underskatta inkomster och överskatta utgifter. Vet du att din inkomst ligger på 15 273 kr/mån efter skatt, räkna med 15 000 kr/mån. Brukar du köpa mat för runt 1 800 kr/mån så räkna i din budget med att du köper mat för 2 000 kr/mån. Gör du på detta viset och din budget fortfarande går ihop så finns det lite marginaler. Detta är bra om det skulle komma oförutsedda utgifter. Det skulle kunna vara att en familjemedlem blir sjuk och du behöver göra en hemresa du inte budgeterat för exempelvis.
Om din budget inte går ihop, det vill säga att utgifterna är större än inkomsterna, behöver du planera om. Går det att äta så att du bara behöver lägga 1 500 kr/mån på mat? Har du verkligen råd att åka med på den där resan till Turkiet med dina kompisar? Kan du komma överens med dina föräldrar att en av dina julklappar är att de betalar tågresan för att komma och fira jul med dem? Eller är det så att du behöver söka ett extrajobb för att öka inkomsterna?
Allt detta beror mycket på hur du är som person, hur din situation ser ut och vilken typ av livsstil du har. En del klarar sig väldigt långt på väldigt lite. Andra känner ett behov av att spendera mer. Det alla har gemensamt är att pengarna måste räcka. Och om du gör en budget för att säkerställa att ekonomin går runt så kan du sova gott om natten i vetskap om du känner dig trygg med din ekonomi.
Skribent: Hampus Hugoson, informatör i Stockholm