Det här behöver veta innan du tar ett lån

April 15, 2021
|
Kategorier:
saknar kategori.

Lån. Ett ord som gör många nervösa. Slår vi på TV:n varvas program som Lyxfällan med reklam för diverse sms-lån och krediter. Även när vi sitter på bussen eller scrollar i flödet på mobilen är reklamen närvarande. Det blir något av en djungel, och vi hör att vissa lån är dåliga. Men hur vet jag om det är ett dåligt lån?

Martina Åkerlund är marknadschef på Marginalen Bank och kommer i denna text besvara vanliga frågor om lån. Med sin långa erfarenhet av att jobba inom bank och finans har hon stenkoll på ämnet.

När man pratar om lån talar man ofta om långa och korta lån. Vad är skillnaden?

Hur långt lånet är handlar om tiden man har på sig att betala tillbaka lånet. En avbetalning på en skuld kallas även för amortering. Är amorteringstiden kort så ska lånet betalas tillbaka under en kortare tidsperiod. Amorteringstiden och hur mycket man ska betala per tillfälle kommer man överens om när lånet tas, och det beror på villkoren i låneavtalet. Större lån som ett bostadslån har ofta en lång amorteringstid, ända upp till 60 år, eftersom det är en stor summa pengar som ska betalas tillbaka. Ett mindre lån har ofta en kortare amorteringstid.

Hur vet man om ett lån är "dåligt"?

Det finns flera olika sorters lån och vissa ska man verkligen undvika. Det är viktigt att ta reda på vilken ränta man lånar till och vilka avgifter som tas ut. Att låna via sms ska man verkligen undvika eftersom räntan ofta är skyhög! Dessutom tillkommer ofta höga avgifter och lånet ska betalas tillbaka under en kort tidsperiod så det finns en stor risk att hamna i en skuldfälla.

Även skulder på kreditkort kan bli dyra. Kortkrediterskulder är när man har ett kreditkort som man handlar på men inte betalar tillbaka hela beloppet, då blir det ett lån. Vissa kreditkort tar ingen ränta, men andra tar både ränta och avgifter och det kan bli dyrt om det tar lång tid att betala av sin skuld eller om man har flera kreditkort som man använder.

Även blancolån och lån utan säkerhet kan ha onödigt hög ränta men de är ofta bättre än sms-lån och kreditkortsskulder. Oavsett vilket lån du tar så ska du alltid jämföra räntan och avgifter mellan olika aktörer så att du vet att du inte betalar onödigt mycket och verkligen får den lägsta räntan.

Om jag ska ta ett lån, till exempel ett bostadslån, hur väljer jag bank?

Att köpa bostad är en av de största investeringar man gör i sitt liv. Ränta, villkor och eventuella avgifter kan skilja sig mycket mellan olika banker. Jag skulle därför rekommendera att man börjar med att jämföra olika banker och räntor på en jämförelsesite, där framgår det vilka som kan erbjuda den bästa räntan. Det kan dock vara värt att dubbelkolla räntan på bankernas egna webbplatser. Ibland är räntan lägre om lånet tecknas direkt hos banken, så är det till exempel hos oss på Marginalen Bank.

Man kan även fråga den banken man har idag, om de kan ge bättre ränta om man även har andra produkter eller tjänster hos dem, som ett lönekonto, pensionssparande eller annat. Självklart kan man även väga in annat än villkor i sitt val av bank, man kanske bara vill låna av en bank som tar ansvar för miljön, som har den bästa appen eller annat som är viktigt för en och som man kan tänka sig att betala lite extra för.

Det kan även vara bra att se över sitt bostadslån med jämna mellanrum, den bank som erbjuder bästa räntan och villkoren när du köper din bostad kanske inte gör det efter ett eller två år.

Tack Martina för att du ställde upp!

Vill du läsa mer om lån kan du göra det här.Skribent: Elin Agorelius, verksamhetschef

Läs mer inom samma kategori

No items found.