Ekonomi är tråkigt
Ekonomi är bara tråkigt och aktier är något torra gubbar håller på med, det vet ju alla.
Ja, så tänker många och om sanningen ska fram resonerade även jag så en gång i tiden. När jag själv var tonåring ansågs jag nog långt från typen som intresserar sig för ekonomi. Det var teaterensemble, punkband och sånglektioner bland mycket annat som gällde. Det där med att följa börsen kändes väldigt långt borta. Men oj vad saker har förändrats! Numera följer jag inte mindre än 16 poddar om ekonomi och blir helt varm i själen av att få inspirera andra att finna det roliga med detta, för det är faktiskt ROLIGT. Men hur finner man ett nytt, oväntat intresse?
Kanske kan något av detta inspirera?
1. Hitta en del som intresserar dig lite extra, för mig var det budget. När man börjar lära sig kan det lätt bli överväldigande. Istället för att försöka kunna allt direkt kan man hitta vad som verkar lättast/mest intressant för just DIG och sedan fortsätta därifrån. Budget blev naturligt för mig eftersom jag gillade att få en översyn och vetskap om att jag kommer ha råd med det jag vill ha. I mitt fall var ett el-piano ett första mål.
2. Nyttja medier. Är det Facebook-grupper, poddar eller bloggar som inspirerar dig? Gillar du att läsa kan man låna exempelvis på biblioteket. Lär du dig bäst av att lyssna är ”En Economistas Podcast” eller ”Prata Pengar” tips med en lättsam ton. Andras kunskap och böcker är fantastiska källor till kunskap, det gäller bara att hitta din!
3. Sätt realistiska mål. Första målet behöver kanske inte vara miljon inom ett år, snarare ett el-piano som i mitt fall! Med ett första mål bygger man upp spartänkandet och finner nya mål. För har man ett roligt mål i sikte blir det roligare att lära sig om fonder, räntor och aktier.
Elin Agorelius, informatör i Stockholm
Läs mer inom samma kategori
Fem tips för att undvika ekonomisk ångest i januari
Januari, även kallad årets fattigaste månad är en tråkig och inte minst tuff månad för många. Under julen drar utgifterna iväg, det ska fixas julkappar, julmat och det ska pyntas och firas. Julen följs tätt av oemotståndliga mellandagsresor följt av ett extravagant nyårsfirande. Utgifterna drar snabbt iväg och baksmällan kommer i januari.
Så pratar du med unga om ekonomi - 5 tips
Det är en tuff ekonomisk tid vi lever i och det påverkar inte bara vuxna, barn och unga känner också av bugningarna i ekonomin och inte minst oron som kan uppstå hemma. Just därför är det extra viktigt att prata om det att ha öppna och ärliga samtal om ekonomi med ungdomar. Här får du tips hur du kan prata om ekonomi med unga.
Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?
Det börjar närma sig den 25:e, det är därmed dags att planera ditt sparande denna månad. Men hur fördelar man sitt sparande när studiebidraget eller lönen kommer? Jo, så här kan du smart fördela ditt sparande när pengarna kommer in på bankkontot.