Få en fetare lön i framtiden
Ordet pension, eller rättare sagt pensionsspara får inte allt för många att dra på mungipan. Men det är trots allt så att vare sig man vill eller inte så är pensionen ett faktum som kommer att påverka de flesta av oss. Detta då pensionen faktiskt är de pengar vi ska leva på när vi inte längre jobbar. Din framtida lön.
Jag träffar ganska ofta elever som uttrycker viss oro över pensionen. Jag tror personligen att det beror på att det skrivs mycket om pensionen just nu, många har i olika utsträckning tagit del av tidningarnas så kallade skrämselretorik. Man kan läsa rubriker i stil med ”Det kommer inte finnas några pengar kvar i pensionssystemet när nästa generation går i pension” eller ”Vi kommer att behöva jobba tills vi dör.”
Personligen tycker jag inte att allt för unga personer ska behöva oro sig över sin pension. Däremot tycker jag att man måste se till att man förstår hur pensionssystemet fungerar! Detta då det är under våra arbetande, yngre år det avgörs hur stor pensionspeng vi kommer att kunna ta ut när vi har slutat jobba. Man måste med andra ord förstå hur systemet fungerar för att kunna ta så kloka och aktiva val som möjligt.
1. Vilket typ av liv vill du leva
Ta dig en funderare över hur du vill ha möjlighet att kunna leva när du går i pension. Vad kommer den livsstilen att kosta? Och vad behöver du göra idag för att den målbilden på sikt ska kunna infrias?
2. Kom igång
De privata pensionssparandet skiljer sig på många punkter inte mycket från ditt övriga sparande. Det. första och viktigaste steget är just att börja. Desto tidigare du börjar, desto mindre behöver du spara varje månad för att du på sikt ska få ihop en stor summa pengar. Kom ihåg att ditt privata sparande till pensionen är en stor del av de du ska leva på när du slutat jobba.
3. Se till att du har tjänstepension
90 % av alla arbetsplatser har idag tjänstepension. Om det företag du jobbar på inte har det, se då till att du blir ekonomisk kompenserad för detta bortfall. Jobbar du ett helt liv utan tjänstepension kommer du få väsentligt lägre pension än om du har haft tjänstepension. Om du är eller någon gång under livet blir egenföretagare är de således viktigt att komma ihåg att att de är du själv som är din egen arbetsgivare, och så även du själv som måste komma ihåg att sätta undan eventuell tjänstepension åt ditt framtida jag.
4. Alla faktorer påverkar din pension
Hemma med barnen i långa tidsperioder? Studerat länge? Jobbat deltid en stor del av arbetslivet? Det är inget fel om du har eller tänker göra något av detta, vi alla värdesätter olika saker här i livet. Vill du göra någon eller flera av dessa grejer kan det vara en god idé att du ser till så att du kompenserar detta med ett strukturerat privat pensionsparande, då alla dessa saker kommer att bidra till att du får en lägre allmän- och tjänstepension.
5. Betala skatt
Så fort du är med och betalar skatt har du ett automatiskt pensionssparande genom att du är med och bidrar till den allmänna pensionen, vilket i sin tur innebär att du också kommer att ha rätt att plocka ut allmän pension när du själv ska sluta jobba.
6. Tänk på det som framtida lön
För det är nämligen precis det pensionen är! Enligt mig är pensionen inte så komplex och framförallt inte så skrämmande och tråkigt som många tycks tro. Se till att lägga i alla fall några få timmar av ditt arbetsliv på att sätta dig in i din pension, det kan nämligen på sikt generera den bästa timlön du någonsin har haft!
Skribent: Monica Lindmark, informatör Umeå