Gör din klädkonsumtion billigare

March 22, 2022
|
Kategorier:

Gör din klädkonsumtion billigare – och gör nytta för miljön på köpet!

Att köpa nya kläder kan vara oerhört roligt och tillfredställande – men utgifterna som medföljer kan ofta vara stora. Att tänka på hur du köper kläder kan göra stor skillnad – både för din plånbok och för miljön. 

Ett tips för den som vill spara in några slantar på sin klädkonsumtion är att köpa begagnat. Begagnade kläder är oftast mycket billigare än nya och du kan samtidigt spara in upp emot 97% av utsläppen som hade gått åt om du hade köpt nytt. Genom att dessutom sälja kläder via begagnade sidor bidrar du ännu mer till miljön. Second hand, som det också kallas, är också väldigt trendigt!

Det finns idag en uppsjö av olika företag som erbjuder second hand kläder och jag tänkte i det här inlägget slänga med några tips på vilka de kan vara. 

Sellpy

Sellpy är en webbbutik som är störst i Sverige när det kommer till E-handel för second hand. Du kan lätt gå in på deras hemsida och fynda plagg från en mängd kända märken. Dessutom kan du beställa hem den så kallade ”Sellpypåsen” som du kan packa med kläder du vill sälja. Sellpy fixar sedan hela försäljningsproceduren – i utbyte mot en del av värdet på det du säljer. Andelen du får tillbaka är 40% på plagg i prisklassen 1-500kr och 90% på plagg i prisklasser över 500kr.

Tradera

Tradera är en nätauktionsplats som har ungefär 6 miljoner besökare i veckan. På tradera kan du både köpa och sälja kläder – via auktion eller till fasta priser. Skillnaden gentemot Sellpy är att du själv ansvarar för processen när du säljer kläder – detta gör att du får en procentuell större andel tillbaka till dig vid en försäljning. 

Blocket

Blocket är en annan stor aktör när det kommer till begagnade kläder. På blocket sker det till skillnad från Tradera inga budgivningar. Där kommer du överens med köparen eller säljaren om priset själv. Bra med Blocket är att de finns med som mellanhand mellan köparen och säljaren – genom konceptet Blocketbetalning. Du identifierar dig med BankID så att eventuella bedrägerier utesluts. 

Röda Korset

Röda Korset är en internationell humanitär rörelse som hjälper människor som drabbas av kriser och katastrofer runt om i världen. Genom att köpa kläder från någon av Röda Korsets 250 fysiska butiker eller från deras webbshop bidrar du på flera sätt till en bättre värld. Köper du exempelvis en tröja för 350kr räcker det till mat för en hel månad för familjer på vissa ställen i världen. Hur bra?! Till Röda Korset kan du också skänka kläder – kläder som sedan kan säljas till andra eller doneras till behövande. 

Andra bra ställen där du kan köpa begagnade kläder är: Facebook Marketplace, Erikshjälpen (secondhand.se), Vestaire Collective, Broadway & Sons, Plick, Vinokilo, Afound & Affordable Luxury. 

Avslutningsvis, vill du spara in några extra kronor på kläder varje år är ett bra tips att handla begagnat. Samtidigt som du skaffar dig mer kapital som du kan spara eller investera bidrar du till en mer cirkulär värld. 

Så, gör din klädkonsumtion billigare – och gör nytta för miljön på köpet!

Jesper Ahlberg, Ung Privatekonomi

Läs mer inom samma kategori

Fem tips för att undvika ekonomisk ångest i januari

Januari, även kallad årets fattigaste månad är en tråkig och inte minst tuff månad för många. Under julen drar utgifterna iväg, det ska fixas julkappar, julmat och det ska pyntas och firas. Julen följs tätt av oemotståndliga mellandagsresor följt av ett extravagant nyårsfirande. Utgifterna drar snabbt iväg och baksmällan kommer i januari.

Så pratar du med unga om ekonomi - 5 tips

Det är en tuff ekonomisk tid vi lever i och det påverkar inte bara vuxna, barn och unga känner också av bugningarna i ekonomin och inte minst oron som kan uppstå hemma. Just därför är det extra viktigt att prata om det att ha öppna och ärliga samtal om ekonomi med ungdomar. Här får du tips hur du kan prata om ekonomi med unga.

Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?

Det börjar närma sig den 25:e, det är därmed dags att planera ditt sparande denna månad. Men hur fördelar man sitt sparande när studiebidraget eller lönen kommer? Jo, så här kan du smart fördela ditt sparande när pengarna kommer in på bankkontot.