När kommer nästa börskrasch?

Om man investerade 1 000 kr år 1986 hade man idag haft haft 29 113 kr. Om man lyckades undvika de 3 värsta åren under denna period hade man istället idag haft 67 152 kr. 130% högre slutresultat! Att vi kommer ha några dåliga tider på börsen i framtiden råder det inga tvivel om, men går det att förutspå dessa nedgångar?
I teorin verkar det kanske enkelt att förutspå när det kommer gå dåligt. Man tänker "nu är det oroligt i världen, nu kommer det gå ned!" Ibland lyckas man såklart, men faktum är att det är mer pengar förlorade genom att försöka sälja på toppen än att bara sitta kvar. Det är lockande att tänka att man är smartare än alla andra och det är därför också lätt att man får blodad tand.
Under alla kraschar har det funnits några personer som lyckats förutspå dem. De som lyckats förutspå två krascher är ännu färre. Detta talar för att det kanske kan vara möjligt, eller är det bara tur? För majoriteten av alla som lyckats förutspå en krasch skulle jag påstå att det är tur. Tänker vi lite statistiskt så är vi i bara i lilla Sverige cirka 2,1 miljoner aktieägare och då är det också ganska logiskt att under alla tidpunkter är det ganska många tusen som förväntar sig en börskrasch eller nedgång. När krisen väl kommer är det på grund av statistiken alltid väldigt många som har rätt. De som var ute i rätt tidpunkt blir då hyllade som gudar, även fast många hade tur. De som misslyckas däremot hör man sällan något om.
Det finns även de som under 5-10 års tid säger att “nu kommer kraschen!” och när den väl kommer så är det “vad var det jag sa” som sägs. Man ser rubriker i tidningar säger “Skicklig investerare lyckades förutspå kraschen”, men i detta fall är det ju inte längre fråga om skicklighet…
Genom att försöka tajma marknaden kommer man bli mer benägen att köpa och sälja oftare, vilket leder till ökade courtageavgifter. Det blir lättare att känslorna tar överhanden och man gör impulsiva beslut samt att man börjar “spela” på börsen istället för att investera.
Däremot finns det tillfällen då det är oroligare i världen och då kan sannolikheten för en krasch vara större än vanligt, men man kan aldrig med säkerhet säga att kraschen kommer. Man kan kolla på makroekonomiska mått som BNP-tillväxten, räntan och börsens genomsnittliga P/E värdering för att göra en bedömning vart i konjunkturcykeln man befinner sig.
De allra flesta bör inte försöka förutspå krascher och sälja på toppen. Det är väldigt få som lyckas och många av de som lyckas har tur. Gör man dock att bedömningen att risken är större än vanligt kan man istället för att placera sitt månadssparande i aktier eller helt enkelt sälja alla aktier man har, köpa lite råvaror eller räntor istället för att inte förlita sig alltför mycket på stigande aktiepriser.