PANIK!
Jag som tycker mig ha koll på varje krona som åker in eller ut på kontot. Jag som alltid överväger inköp i någon form utav rationalitetsmodell, som säkert inte är särskilt rationell, men ändå ett tappert försök att bromsa den mänskliga strävan att alltid göra av med alla pengar så fort vi har dem i handen.
Har en kompis som skrattade åt mig när jag berättar att jag precis skaffat min tjugonde gmailadress och därmed också ännu en gratismånad på den världsledande filmstreemingtjänsten. Euforin över att spara dem där 79 kronorna ännu en månad är enor! När polaren skrattade åt det så kände jag mig som Arnold Schwarzenegger när folk sa att dem aldrig ville se ut som honom och han svarade, ”Don’t worry, you never will”.
Var tredje månad så går jag igenom varje köp jag gjort de senaste tre månaderna för att se om jag spenderat för mycket pengar på något. Jag har bestämda regler för vad mat, kläder, boende och så vidare som mest får uppgå till utav den totala inkomsten för varje månad. Ett kanonbra sätt att se att inga kostnader skenar över tid. För visst är det enkelt att köpa kläder för 100 kronor mer en månad och sen 100 mer nästa månad utan att tänka på det?
Mitt i denna revision av mitt eget konto så inser jag att jag har tappat kontrollen totalt över mitt kaffedrickande. Jag kan inte förstå hur jag missat det tidigare men de sista tre månaderna så har jag i snitt druckit kaffe för 600 kronor per månad.
SEXHUNDRAKRONOR PER MÅNAD!
Det blir 7200 kronor per år och är exakt den summan som jag räknar med att sommarsemestern kommer att kosta. Skulle jag spara pengarna, alltså de 7200 kronorna, och få 6 procent i ränta varje år så skulle det bli 100 000 kronor på tio år och 400 000 kronor på 25 år. Men jag har valt att dricka blaskigt automatkaffe på skolan för pengarna, är det värt det?
Den enda befrielsen jag känner när jag räknar på detta är att jag vet att min kompis, som skattade åt mina gratis streemingmånader, dricker en Celcuis innan varje träningspass vilket brukar vara fem i veckan. Sen dricker han proteinpulver och stoppar i sig aminosyror för strax över 500 kronor i månaden. Alltså ungefär 540 kronor för Celsius per månad och 500 kronor för proteinpulver. Det blir cirka 13 000 kronor per år. Skulle han spara pengarna till samma ränta som jag räknade på, 6 procent, så skulle det bli 180 000 kronor på 10 år och 750 000 kronor på 25 år.
Nu har jag tagit mina 79 kronor jag sparat på streeming den här månaden och köpt en termos. Samtidigt tänker jag på Ove Sundbergs ord ”Egen framgång är guld värd – men andras motgångar är inte heller att förakta!”.
Läs mer inom samma kategori
Fem tips för att undvika ekonomisk ångest i januari
Januari, även kallad årets fattigaste månad är en tråkig och inte minst tuff månad för många. Under julen drar utgifterna iväg, det ska fixas julkappar, julmat och det ska pyntas och firas. Julen följs tätt av oemotståndliga mellandagsresor följt av ett extravagant nyårsfirande. Utgifterna drar snabbt iväg och baksmällan kommer i januari.
Så pratar du med unga om ekonomi - 5 tips
Det är en tuff ekonomisk tid vi lever i och det påverkar inte bara vuxna, barn och unga känner också av bugningarna i ekonomin och inte minst oron som kan uppstå hemma. Just därför är det extra viktigt att prata om det att ha öppna och ärliga samtal om ekonomi med ungdomar. Här får du tips hur du kan prata om ekonomi med unga.
Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?
Det börjar närma sig den 25:e, det är därmed dags att planera ditt sparande denna månad. Men hur fördelar man sitt sparande när studiebidraget eller lönen kommer? Jo, så här kan du smart fördela ditt sparande när pengarna kommer in på bankkontot.