Pressmeddelande - Ungdomar saknar kunskap om investeringar

Pressmeddelande 2019-02-25
Enligt gymnasieeleverna sjÀlva sÄ Àr aktier och fonder den privatekonomiska del de har minst kunskaper om, följt av pension. Ung privatekonomi anser att det kan vara problematiskt i det nuvarande ekonomiska lÀget, dÀr sparkontot ger noll eller mycket lÄg avkastning. DÄ kan kunskaper om investeringar vara extra viktigt, sÄ att ungdomar som sparar Àr medvetna om olika alternativ.
Mer kunskaper om lÄn
Siffrorna kommer frÄn en undersökning som Ung Privatekonomi har gjort bland gymnasieelever frÄn hela landet. 42,3 % anser sig kunna minst om aktier och fonder, medan 38,3 % kÀnner detsamma kring pensionssystemet. 6,4 % svarar lÄn och 4,9 % sparande. à terstÄende 8,2 % anser sig ha goda kunskaper om samtliga privatekonomiska delar. I dessa siffror ser man tydliga skillnader, det Àr betydligt fler som kÀnner sig bekvÀma med sina kunskaper om lÄn och sparande.
- Den som gÄr i gymnasiet idag kan ha ett mÄlsparande till exempelvis att flytta hemifrÄn. De som bor i storstÀderna behöver ofta en större summa till kontantinsats, dÄ mÄnga stÀder har brist pÄ hyresrÀtter. Det kan ta mÄnga Är att spara ihop till insatsen, har man dÄ dessutom sparandet pÄ ett sparkonto med 0 % rÀnta minskar köpkraften i takt med inflationen* varje Är, kommenterar Elin Agorelius frÄn Ung Privatekonomi.
Pensionen Àr en kunskapslucka
Att gymnasieelever inte har fokuserat pÄ att lÀra sig om pension i sÄ pass ung Älder Àr inte ovÀntat. Man kan tÀnka sig att det Àr mer naturligt för en 17-Äring att planera sparande till en studentresa eller körkortet Àn pensionen som Àr lÄngt i framtiden. Trots det sÄ Àr det en viktig del av samhÀllet och ens egen privatekonomi, dÄ det Àr pensionen som kommer att vara den framtida inkomsten pÄ Älderns höst. DÄ pensionen Àven Àr en högst aktuell frÄga inom politiken kan förvirringen komma att bli större hos ungdomar. Man vet inte vad som gÀller, eller hur exempelvis ett sabbatsÄr pÄverkar den framtida inkomst som pensionen Àr. Det kan ge negativa konsekvenser för individen i framtiden, kunskap Àr en av nyckeldelarna till en sund pension.
*Inflationen i Sverige lÄg pÄ 2 % i januari 2019, rapporterar Riksbanken hÀr
Kontaktperson:
Elin Agorelius
Verksamhetschef, Ung Privatekonomi073-971 75 22
elin.agorelius@ungprivatekonomi.se