Sparande – desto tidigare desto bättre!
Att springa mot tiden är svårt, men att få tiden att jobba med dina pengar är enklare!
Ett sparande är bra på många olika sätt;
- Det ger dig trygghet ifall något händer (mobiltelefonen går sönder, nya vinterskor behöver inhandlas, eller ifall du får en spontan tanke att resa iväg någonstans).- Du lär dig hålla i dina pengar (självdisciplin).- Det skapar möjligheter för dig själv. Du kan spendera för större belopp i framtiden än du kan just nu.
Ett bra tips är att börja med att spara undan 10 procent av din inkomst varje månad. Även om du inte tycker att du kan lägga undan så mycket som gymnasieelev med ett studiebidrag på runt tusenlappen så kan små summor blir stora i längden. Månadssparande är nämligen effektivast på lång sikt på grund av den så kallade ränta-på-ränta-effekten, en effekt som hjälper dina pengar att växa av den ”enkla” anledningen att du året efter en ränteutbetalning får ränta även på föregående års ränta. Lite luddigt kanske men tänk så här:
Du har 1 000 kronor som du sparar på banken till 5 procents ränta.
År 1: Du har 1 050 kronorÅr 2: Du får nu 5 procents ränta på 1 050 kronor istället = 1 103 kronorÅr 3: Du har 1 158 kronor
År 10: Du har 1 629 kronor
Om du sparar 100 kronor per månad i 10 år har du sparat hela 12 000 kronor.
Detta är dessutom helt utan någon ränta. Ponerar vi nu att vi sparat den här hundralappen i en fond som gett dig 6 procents ränta per år är beloppet istället 1 6326 kronor efter 10 år.
Är ni med på skillnaden? Vi fick alltså 4 326 kronor mer genom att placera våra pengar och få möjlighet till avkastning som i det här fallet uppgick till 6 procent.
Om vi nu ändrar exemplet till att vi börjar spara 5 år senare, så ser det ut såhär:
Nu sparar vi istället dubbelt så mycket, 200 kronor, fast bara i 5 år.
Efter 5 år har vi självklart sparat ihop samma summa, 12 000 kronor, om vi hade sparat med noll procents ränta.
Om vi istället placerat i samma fond som gett oss 6 procent om året har våra pengar istället vuxit till 13 965 kronor.
Vi har alltså sparat samma summa pengar men på kortare tid. Därför hinner pengarna inte växa lika mycket som under tio år. Svaret på denna gåta kallas ränta på ränta. Ju längre tid vi låter våra pengar ligga och ”förräntas”, desto mer kommer de hinna växa.
Otroligt va? Prova själv med räknesnurran på http://fondkollen.se/jamfor/raknesnurra.
Lycka till med sparandet!
Läs mer inom samma kategori
Fem tips för att undvika ekonomisk ångest i januari
Januari, även kallad årets fattigaste månad är en tråkig och inte minst tuff månad för många. Under julen drar utgifterna iväg, det ska fixas julkappar, julmat och det ska pyntas och firas. Julen följs tätt av oemotståndliga mellandagsresor följt av ett extravagant nyårsfirande. Utgifterna drar snabbt iväg och baksmällan kommer i januari.
Så pratar du med unga om ekonomi - 5 tips
Det är en tuff ekonomisk tid vi lever i och det påverkar inte bara vuxna, barn och unga känner också av bugningarna i ekonomin och inte minst oron som kan uppstå hemma. Just därför är det extra viktigt att prata om det att ha öppna och ärliga samtal om ekonomi med ungdomar. Här får du tips hur du kan prata om ekonomi med unga.
Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?
Det börjar närma sig den 25:e, det är därmed dags att planera ditt sparande denna månad. Men hur fördelar man sitt sparande när studiebidraget eller lönen kommer? Jo, så här kan du smart fördela ditt sparande när pengarna kommer in på bankkontot.