Sparande med Edward Blom
Edward Blom Àr kÀnd för svenska folket som en glad matÀlskare. Men visste du att han köpte sin första aktie redan nÀr han var tio Är gammal? Vilket bolag han köpte, hur den affÀren gick, hans bÀsta billiga recept och mycket mer fÄr du lÀra dig om vÄr folkkÀra Edward i denna text!
- För den som inte kÀnner till dig, hur skulle du beskriva dig sjÀlv och vad du gör om dagarna?
Jag Àr en i grunden en glad person, hypersocial, lite originell, intresserad av kultur, politik, religion och historia. Lite neurotisk och extremt stresskÀnslig, samt vÀldigt förtjust i god mat och dryck. Jag arbetar frÀmst med mat och kulturhistoria i olika former. Kokböcker, provningar, föredrag, artiklar; jag har tagit fram egna snapsar, viner och glögg som sÀljs genom Systembolagets specialsortiment och Àr inblandad minespresso.com som sÀljer miljövÀnliga espressokapslar över nÀtet. Men jag skriver ibland Àven texter och krönikor om sakpolitik, kulturfrÄgor m.m.
- Vi pÄ Ung Privatekonomi besöker gymnasieskolor omkring Sverige, vem var du i gymnasiet?
Jag var en vĂ€ldigt glad och vild ung gosse, som Ă€lskade den stora litteraturen och poesin, att umgĂ„s med vĂ€nner och att laga mat och festa. Jag hade redan startat min första vin- och ölprovningsklubb. Vi denna tid var jag Ă€ven vĂ€ldigt road av ekonomi och investeringar vid sidan av humanioran â jag köpte min första aktie (Perstorp A) nĂ€r jag var 10 Ă„r gammal. TyvĂ€rr hade jag Ă€nnu inte lĂ€rt mig att courtaget hade en grundavgift pĂ„ nĂ€stan samma pris som aktien i frĂ„ga, sĂ„ den affĂ€ren blev inte sĂ„ lönsam...
- Hur ser du pÄ ekonomi, sparar du?
Jag sparar kortsiktigt för att tÀcka utlandsresor, oförutsedda kostnader pÄ huset, om nÄgon vitvara skulle gÄ sönder eller liknande. Sedan har jag ett lÄngsiktigt sparande, men det mesta av det sparandet sker i form av amorteringar pÄ huset istÀllet för placeringar.
- LĂ€rde du dig om ekonomi i skolan?
Jag gick ekonomisk linje pÄ gymnasiet, sÄ dÄ lÀrde jag mig naturligtvis vÀldigt mycket om ekonomi. I högstadiet tror jag vi hade nÄgot kort om hushÄllsbudget pÄ hemkunskapen. Tror det vore bra med nÄgra lektioner i privatekonomi varje Är för samtliga elever, sÄ man verkligen lÀr sig grunderna. Det Àr skrÀmmande hur lite koll mÄnga mÀnniskor har och vilka risker de tar.
- Har du nÄgot tips pÄ billig men god gourmémat för studenter med en tajt plÄnbok?
Köp ett stycke lĂ„ngkokskött nĂ€r det Ă€r pĂ„ rea: högrev, bog/mĂ€rgpipa, fransyska, flĂ€sklĂ€gg, höna, vissa delar av lammet etc. kan man ibland fĂ„ för 70 kr kilot. Allra bĂ€st Ă€r om det gĂ„r ut samma dag och dĂ€rför sĂ€ljs för halva priset â vakumpackat kött Ă€r bĂ€st precis dagarna efter utgĂ„ngsdatum. Frys in tills du hinner tillaga. Sedan tĂ€rnar man och bryner kötttĂ€rningarna. TillsĂ€tter minst lika mycket brynta lökklyftor, vitlökar och tĂ€rnade rotsaker (kĂ„lrot, palsternacka, morötter, rotselleri etc.). TillsĂ€tter salt, peppar, örtkryddor och lĂ„ter sjuda lĂ„ngsamt i flera timmar med nĂ„gon vĂ€tska tills allt blivit vĂ€ldigt mjukt och lent och sammankokt.
Finns det ben i köttet ska de kokas med, annars kan man köpa nÄgra mÀrgben och lÀgga i. Först efter det kokat klart tar man bort benen. Sedan kan man krydda och variera det hela i oÀndlighet: chili, curry, krossad tomat, rödvin, blÄbÀrsjuice etc. ger helt olika resultat. Slutresultatet blir en lÀcker gryta för 7 kr portionen.
Â
Tack sÄ mycket för att du stÀllde upp Edward, nu har vi fÄtt inspiration!
Skribent: Elin Agorelius