Vad behöver ungdomar veta om pension?

April 15, 2021
|
Kategorier:
saknar kategori.

Nu har det gått en tid sen årets studenter sprang ut, i horisonten börjar vi ana ännu en höst. Det finns många saker som fyller ungdomarnas tankevärld. Att flytta hemifrån, söka sitt första jobb, huruvida man ska vidareutbilda sig eller inte... Pension är sällan det första man tänker på. Ändå så börjar många faktiskt redan i detta läge tjäna in till pensionen. Hur detta går till och vad som är bra att känna till förklarar Agneta Claesson i denna intervju.

Agneta är pensionsinformatör på Pensionsmyndigheten som har i uppdrag från regeringen att administrera och utbetala den allmänna pensionen. Utöver det ska de också ge enkel och lättillgänglig information om ämnet till bland annat privatpersoner, vilket är något Agneta jobbar mycket med.

Du sparar till pensionen genom att jobba

Man hör ibland unga oroa sig för pensionen. En del tror att det inte kommer finnas kvar några pensionspengar när de går i pension. Där håller Agneta inte med, och kommer med råd kring vad man kan göra som ung för att se till att man får en bra pension.- Det viktigaste för pensionen är att arbeta vitt, ha en tjänstepension och arbeta så länge du kan, berättar hon. Om du arbetar vitt betalar du skatt och då tjänar du in till det som kallas allmän pension. Där räknas hela livets inkomster, det finns ingen undre eller övre åldersgräns. Desto mer pengar du arbetar ihop desto högre blir pensionen. Det betyder att om du sommarjobbar eller arbetar extra och tjänar mer än 19 670 kr under ett år (2019) så har du redan börjat tjäna in till din pension!

När du fyller 25 år ska du kontrollera med din arbetsgivare att de sätter av pengar till det som kallas tjänstepension, dvs. pengar utöver den allmänna pensionen som du tjänar in till genom att betala skatt på lönen. Det finns kollektivavtal, vilket är en överenskommelse mellan arbetsgivaren och facket, som gör att vissa arbetsgivare betalar in till tjänstepension tidigare än från 25 år också.

Fokusera på att spara till boende först

Man brukar tala om tre delar inom pensionen. Den allmänna pensionen och tjänstepensionen som redan nämnts, men även privat pensionssparande. Det är pengar som du själv lägger undan från din inkomst, exempelvis studiemedel eller lön.

- Är du ung bör du först fokusera på att de pengar som du kan spara är till annat som kan vara bra att ordna först tex. insats till ett boende eller en buffert för oväntade utgifter, konstaterar Agneta. Kanske ska du läsa på högskola eller universitet, då kan det vara bra att ha extra pengar utöver det som du får i studiemedel. Faktiskt är det så att bidragsdelen från CSN ger dig det vi kallar pensionsrätt för allmän pension. När du börjat tjäna in till din allmänna pension kommer vi att informera dig om det i det orange kuvertet, ett pensionsbesked som Pensionsmyndigheten sammanställer varje år för var och en. Du behöver inte göra något när du får informationen från oss, vi vill bara att du ska veta om att du börjat tjäna in till din pension.

Du tjänar själv in till din pension och så länge det finns människor i Sverige som arbetar kommer det att kunna betalas ut inkomstpension, vilket är den större delen av den allmänna pensionen. De som arbetar idag betalar in avgifter och skatt som betalas ut som pension till dagens pensionärer och när du själv blir äldre så är det de avgifter och skatter som betalas in då som blir den pension som du tjänade ihop. Ju fler personer som arbetar, desto mer pengar kommer det in i pensionssystemet.

Gör det lätt att göra rätt

Vi på Ung Privatekonomi besöker gymnasieskolor och de flesta vi möter är mellan 16 och 19 år. Agneta erkänner att hon i den åldern hade noll koll på pension.- Jag trodde nog som så många andra att pension är något som är aktuellt när jag blir äldre. Idag vet jag att det är när livet pågår som du bygger din pension. Och det är ganska lätt att göra rätt om du bara skaffar dig lite lagom med pensionskunskap när du är yngre.

Tre medskick från Agneta

- Om du arbetar utomlands tjänar du inte in någon pension i Sverige. Pensionssystemet är olika i olika länder, så ta reda på hur det ser ut innan du börjar jobba utomlands så det inte blir en chock om du senare vill bo i Sverige igen.

- Du kan göra aktiva val i pensionen, men måste inte göra det. Gör du inget eget val för den delen som är placerad i fonder så placeras pengarna automatiskt i förval. Det gäller både för premiepensionen, som är en del av den allmänna pensionen, och för tjänstepensionen.

- Det pratas en hel del om att vi behöver arbeta längre än idag och det beror på att pensionspengarna ska räcka i fler år eftersom vi i snitt lever längre än förr. Hur den förväntade livslängden och livsinkomsten påverkar pensionen kan du mer i detalj läsa om på pensionsmyndigheten.se. Där kan du dessutom passa på att göra en pensionsprognos och få information om vilken pension du får med den inkomst du har och om du slutar arbeta tidigare eller senare.

Skribent: Elin Agorelius

Läs mer inom samma kategori

No items found.