Vår största fiende
Att spara pengar kan nog alla vara överens om är bra att göra i någon utsträckning. Grunden i att spara pengar är väldigt simpel, om dina inkomster är högre än dina utgifter, då spara du pengar. Man kan spara mer pengar genom att antingen öka inkomsterna eller sänka utgifterna eftersom det då blir det mer pengar över. Att öka inkomsterna går att göra, men det kan vara svårt. Antingen måste vi få en löneökning eller jobba mer om den möjligheten finns. Att påverka kostnaderna är oftast enklare än inkomsterna. Det första steget att minska sin kostnader kan vara att bli medveten om vår största fiende, vår egen hjärna. Det kan kallas beteende, tankefällor eller bara så vi människor fungerar.
Jag kommer ihåg när jag var liten och jag följde med när min pappa skulle byta batteri i sin klocka och vi gick till en klockbutik. Istället för att titta på när klockan reparerades tittade jag på klockorna man kunde köpa och vad de kostade. Jag gick runt och jag såg en riktigt cool klocka från Omega med flera urtavlor som kostade runt 15 000 kr. Inte billigt, men någon vacker dag har jag råd med det tänkte jag och traskade vidare och det är omöjligt att missa de stora klockorna från Breitling som kostar 50 000 kr. Nu börjar det bli ruskigt dyrt! Sist så ser jag klockorna man hört om… Rolex… och då måste man hosta upp 250 000 kr! Omöjligt att ha råd med det! Jag kilar tillbaka till klockan från Omega och helt plötsligt låter 15 000 kr inte som alls lika mycket pengar som när jag först såg den klockan.
Alla butiker har stenkoll på alla olika beteenden som kan få oss att köpa mer och dyrare saker än vi först tänkt köpa. Elin Helander är kognitionsvetare och har skrivit väldigt mycket om olika tankefällor och hur vår hjärna fungerar och kan hindra oss i sparande och investeringar. Läs några av hennes blogginlägg här så kommer du bli mer medveten och spara pengar.
Läs mer inom samma kategori
EU uppmuntrar till privatekonomisk utbildning i skolan
Europeiska rådet tycker att det är viktigt att kunskapen i privatekonomi höjs i medlemsländerna. Det markerar de i sina nya rekommendationer. I Sverige arbetar Ung Privatekonomi med att ungdomar ska bli bättre på privatekonomi.
Seminarium om finansiell utbildning
Unga Aktiesparare, Ung Privatekonomi och Svensk Värdepappersmarknad ordnade den 8 februari 2023 ett seminarium i Europahuset om finansiell utbildning. Seminariet utgick från EU-Kommissionen nya ramverk om finansiell kompetens för barn och unga som presenterades hösten 2023.
Sköna resultatet – nu blir det mer privatekonomi i skolan: ”Viktigt”
Efter hårt arbete från flera parter så har en efterlängtad milstolpe nåtts. Det kommer att bli mer privatekonomi i gymnasieundervisningen med ett tydligare fokus på att kunna hantera sina pengar sunt. ”Det betyder mycket att fler får förståelse för grunderna i en hälsosam privatekonomi, säger Tova Larsson, verksamhetschef för Ung Privatekonomi.