Det finns stora skillnader mellan att bo i en hyresrätt eller bostadsrätt och det är något du själv måste ta ställning till beroende på hur det ditt liv och ekonomi ser ut. I dagens läge är bostadsköerna långa och svårt att få tag i ett förstahandskontrakt för hyresrätt i storstäderna. Då krävs det en strategi och målmedvetenhet för att kunna flytta hemifrån. Här nedan går jag igenom några för- och nackdelar med respektive boendeform.

Hyresrätter har ingen startkostnad och du behöver således inte skuldsätta dig. Det är däremot inte ovanligt att man behöver betala ett par månader hyra i förskott som deposition och säkerhet till hyresvärden. I en hyresrätt tar du ingen ekonomisk risk, men samtidigt kan man inte göra någon vinst. I en hyresrätt är det vanligt att förhandlingar om hyreshöjning sker mellan hyresgästföreningen och hyresvärden och sätt utifrån lägenhetens standard, läge med mera. Hyresvärden ansvarar för reparationer och att lägenheten ska vara i ett sådant skick att det går att bo där, samt att utrustning som kyl och frys fungerar. När du bor i en hyresrätt finns det möjlighet att byta den mot en annan hyresrätt som till exempel är större eller behöver flytta till en annan ort. Innan bytet kan genomföras måste hyresvärden godkänna bytet och den nya hyresgästen.

För att köpa en bostadsrätt krävs det eget kapital eller att du tar ett lån, oftast båda delarna. En bostadsrätt kan vara en bra investering som kan leda till vinst när du säljer den. Men om priserna går ner kan du bli tvungen att sälja med förlust. En bostadsrätt ingår i en bostadsrättsförening där medlemmarna tillsammans bestämmer månadsavgiften. Avgiften du betalar måste täcka löpande underhåll, lån och värme med mera. Om du har behövt ta lån för att köpa din bostadsrätt så kan räntan förändras både uppåt och nedåt, vilket gör att månadskostnaden förändras. I en bostadsrätt kan du renovera efter eget tycke och du ansvarar själv för reparationer. Om toalett eller spis går sönder så får du laga själv eller anlita hantverkare, till skillnad från en hyresrätt. Vem som köper en bostadsrätt avgörs oftast genom budgivning där den som bjuder högst oftast vinner.

Jag hoppas detta har rätat ut eventuella frågor kring bostaden och hoppas att du väljer den bostadsform som passar just dig bäst.