Eftersom jag befinner mig i karantän så har jag ägnat större delen av de senaste sju dagarna åt att läsa. En av de senaste böckerna jag gett mig i kast med är Atomic Habits av James Clear. Sammanfattat i en mening så handlar boken om hur du styr dina vanor för att nå dina mål. För visst är det bra med mål, men om du inte etablerar processer och system som tar dig mot målen så är sannolikheten låg att du når dit du vill.

”YOU DON’T RISE TO THE LEVEL OF YOUR GOALS, YOU FALL TO THE LEVEL OF YOUR SYSTEMS.” – JAMES CLEAR

Vad för system pratar vi om här?
Clear menar att ett system är den process som leder till dina mål. Det mest effektiva sättet att nå dina mål är därför att anpassa dina vanor, rutiner och ditt mindset. Det kan till exempel handla om att du skapar en morgonrutin eller nya studie- eller sparvanor.
Nya vanor innebäratt du också måste anpassa eller byta ut dina gamla vanor, vilket ofta är den stora utmaningen. Särskilt om du har ambitiösa mål kan tröskeln för att nå dit kännas oöverkomligt hög.

Så hur löser vi det? Kan vi på något sätt “hacka” oss själva så att vi når dit vi vill?

Det kan vi, enligt Clear.
I boken presenteras ett antal verktyg för att sänka förändringens tröskel. Min absoluta favorit är 1 %-regeln. 1 %-regeln handlar om att ha som vana att göra små förbättringar varje dag för att nå sina mål. Små förbättringar och goda vanor skapar en ränta-på-ränta effekt i längden. Tänk om du förbättrade ditt liv med 1 % varje dag i ett helt år, då blir skillnaden:

1.01365 = 37,78

Alltså nästan 38 gånger bättre på ett år. Det kan jämföras med om du istället försämrar ditt liv med 1 % varje dag:

0,99365 = 0,025

Då är du i stort sett nere på noll i slutet på året. Små saker gör med andra ord stor skillnad i längden. Det märker förstås vi som månadssparar.
När det kommer till sparande så kan du med fördel tänka på 1 %-regeln när du är ute och handlar. Om du stannar upp, tänker till om du verkligen behöver den där varan du står och tittar på och sedan spenderar 1 % mindre varje gång du handlar så sparar du en hel del med tiden. Det är pengar som du sen kan investera i annat som är viktigt för dig.

Boken Atomic Habits bjuder på många spännande perspektiv och verktyg och är enligt mig helt klart läsvärd för dig som vill få inspiration att förbättra någonting i ditt liv.

Skribent: Alexandra Blixt, informatör i Uppsala