Om någon skulle komma fram och erbjuda dig 3 000 kr för cirka två timmars jobb skulle du mest troligt vilja veta mer. Och sen att få veta att det enda du behöver göra är att gå igenom lite siffror, att kolla så att de stämmer och gå igenom en checklista för att se om något av de kraven uppfylls så skulle det kanske inte vara allt för skrämmande. Det handlar ju trots allt om 3 000 spänn! Detta är en möjlighet du kan ha varje år. Detta genom att gå igenom din deklaration.

Nyligen var det absolut sista datumet för att skicka in en justerad deklaration. Att skicka in deklarationen i tid är en viktig förutsättning för att skatteverket ska kunna göra sitt jobb. Deklaration påverkar även saker som kreditbetyg, så det kan ligga i ditt eget intresse också att det blir gjort i god tid.

Jag kommer ihåg då jag började deklarera. Jag kollade på siffrorna, fattade inte så mycket, signerade och tänkte att det stämmer säkert. Och så höll jag på fram till det var dags för deklarationen 2013. Det året visste jag bättre. Och det året fick jag närmare 7 000 kr mer tillbaka.

Så vad hade hänt? Jo, i januari 2013 arbetade jag som frivillig garderobspersonal vid mitt kårens restaurang på mitt universitet. Det var en gala, men eftersom det var under tentatider skickades en förfrågan ut om frivilliga kunde tänka sig ställa upp och det lät som en kul grej. Fick bra käk, #sparadkrona och så vidare. Men det som hände var att under galans gång var det lite tidsfördriv. Jag stod i garderoben med en annan frivillig person som också pluggade vid universitetet. Han plugga till civilekonom och det han berättade för mig har varit värt många tusen kronor fram till idag och säkert ännu mer i den tid som komma skall.

Det jag fick veta var att vid deklarationen finns det möjlighet till att göra vissa avdrag. Dessa går att läsa om på skatteverkets hemsida. Kort går det att beskriva som ett lexikon. Under A finns avdrag vars benämning börjar på A. Under B finns avdrag vars benämning börjar på B och så vidare. Det avdrag jag blev ombedd att kolla extra noga på handlade om arbete på annan ort. Detta då det det kan röra sig om stora summor och även för att det är väldigt aktuellt för just studenter.

Som student är det inte ovanligt att studera långt från sin hemort. Flera åker sedan tillbaka till sin hemort eller någon annanstans för att jobba över sommaren. Eftersom ingen vill bli av med sitt boende på studieorten kan detta innebära dubbla boenden. Då finns det enligt skatteverket möjlighet att göra avdrag för dubbel bosättning på grund av arbete på annan ort. Om arbetet sker minst 50 km från folkbokförd adress finns då möjlighet att göra avdrag för dubbelt boende, kost och logi samt resa till och från det jobbet.

Genom att fylla i detta fick jag tillbaka hela kostnaden för resan hem över sommaren, pengar för extra kostnader som kommer med att ha två boenden och lite till för att täcka upp matkostnader. Allt givetvis inom ramarna för vad som var tillåtet. Jag gick igenom allt, tolkade texten så att om någon skulle komma och kontrollera varför jag angivit det avdrag jag angivet skulle jag kunna säga att enligt det avdraget har jag tänkt si och enligt de avdraget har jag tänkt så.

Sedan dess har jag alltid haft som vana att gå igenom hela skatteverkets lexikon för avdrag. Detta året tog det mig cirka två timmar och istället för att betala cirka 2 600 fick jag 500 av skatteverket. Och utöver det så jämnades alla intäkter jag fått från försäljning av aktier ut så den faktiska summa jag sparade var ännu högre.

Med detta i bagaget kan jag bli lite frustrerad över hur det nu för tiden alltid uppmuntras att deklarera så otroligt snabbt. “Gå in och godkänn din deklaration med enbart ett knapptryck och få tillbaka pengarna redan i April”. Jag tycker verkligen att det är bra att det finns en möjlighet att deklarera enkelt. Att kunna göra det elektroniskt är fantastiskt. Men det som händer är att många väljer att bara godkänna allt rakt upp och ner. Så som jag gjorde en gång i tiden. Och på så vis gå miste om möjligheten att ta fördel av de system vi har i Sverige för att gynnas rent ekonomiskt.

Deklarationen ger dig också en god möjlighet att se över din privatekonomi.
Genom att gå igenom samtliga inkomster, utveckling av investeringar och se över utgifter gjorda i anknytning med till exempel resor med jobbet så går det att bilda sig en god uppfattning om den egna ekonomiska situationen. Så även om jag något år inte skulle få några avdrag giltiga så har jag något som är så otroligt mycket mer värt än några få tusenlappar. Jag skulle ha en bättre koll på min ekonomi och på så vis mina möjligheter att styra livet dit jag vill. Styra mitt liv mot att uppnå mina drömmar.

Så nästa gång det blir dags. Signera inte direkt utan se så att allt stämmer och se om det finns avdrag som du kan göra. Deklarera mera helt enkelt!

Skribent: Hampus Hugosson, informatör Stockholm