Visst är det en underbar känsla att få se lyckan i din väns ögon när hen öppnar ditt omsorgsfullt inslagna paket, innehållande den gåva som du så länge och väl genomarbetat i tankar och handling?

Okej, riktigt så stämningsrikt blir det väl tämligen sällan, för trots att det är härligt att se din väns lycka när du överlämnar den lite hastigt insvepta chokladasken, så vet du att i det paketet hade det kunna finnas något betydligt mer personligt, mer önskvärt och mer dyrbart – du kunde bara inte sätta fingret på vad den där perfekta presenten skulle vara för något. Så det slutade med ännu en chokladask…

Jag har ofta stora planer om att hitta den perfekta presenten när vänner och familj fyller år. Det ska vara något som mottagaren finner glädje av och kanske inte tänker på att handla åt sig själv, samtidigt som det inte ska ruinera dig.

En personlig, behovsanpassad och rimligt prissatt men underbar present som mottagaren aldrig ens kunnat föreställa sig att hen skulle få!

Ju mer jag spånar på idéer desto större blir projektet i mina tankar och desto svårare blir det att komma fram till vad den där perfekta presenten ska vara. Till slut har jag blåst upp överraskningen så mycket i mitt huvud att tiden runnit iväg och jag inser att det inte finns utrymme för några stordåd.
Då hamnar jag där, återigen med den opersonliga chokladasken och en vacker, men överprisad bukett blommor… riktigt tråkigt. Jag som ville så mycket.

Men plötsligt slog det mig! Nu vet jag vad den perfekta presenten kan vara. Den är personlig, för innehållet kan anpassas efter mottagarens intressen. Den är rimligt prissatt, eftersom att du själv avgör beloppet som ska handlas för. Den kan ge din vän eller familjemedlem ekonomisk- och kanske till och med bidra till kunskapsmässig avkastning för resten av livet.

Jag pratar förstås om att ge bort en liten sparportfölj!
Du kan välja ut några bolag, aktiefonder eller andra alternativ, som du tycker stämmer väl in på mottagarens intressen och personlighet. Det behöver inte vara stora belopp som du sätter in, bara det faktum att det finns en start för ett sparande skulle nog betyda en hel del för många. För en person med ett redan starkt sparintresse kan det bli en ”krydda” till dennes befintliga portfölj och för personen som kanske helt saknar intresse för sparande blir det en hjälp att ta det första steget, sedan kan hen följa portföljens utveckling och förhoppningsvis lära sig mer under vägen.

Perfekt, bästa presenten fixad! Nu behöver vi aldrig mer fundera.