Kursfall, ras och börskrasch… Har du läst media rapportera om börsen har du antagligen förstått vilken vilken farlig plats detta är. Det är hög risk att investera i aktier och inget privatpersoner borde hålla på med.

Eller, är det verkligen så? Det beror på vilken tidshorisont man man har i sitt sparande. På kort sikt är det sant att börsen går både upp och ner och det finns absolut en risk att man förlorar delar av sitt surt förvärvade kapital. På lång sikt är det dock en helt annan historia. Jag skulle vilja påstå att den den största risken på sikt är att inte ta någon risk idag. Vad jag vill säga med detta är att det finns ett samband mellan risk och avkastning.

Att pensionsspara på ett vanligt sparkonto ger dig låg till obefintlig avkastning. I bästa fall kan du kompensera för inflationen i samhället. Aktier å andra sidan har över tid gett en mycket god avkastning. Stockholmsbörsen har de senaste 75 åren avkastat ca 12% årligen. Det har faktiskt aldrig varit en 8-årsperiod med negativ avkastning! Inget annat tillgångsslag kommer ens i närheten av samma resultat. Med ränta på ränta effekten gör ditt val av tillgångsslag jättestor skillnad på slutresultatet. Om sparkontot eller räntefonden kan ge dig en årlig avkastning på 3% (högt räknat) innebär det att 1000 kr idag om 30 år kommer kommer vara ca 2 400 kr. Hade du istället valt att spara i aktier med en årlig avkastning på 12% hade du fått nästan 30 000 kr. Vilken risk du tar spelar med andra ord stor roll.

Detta betyder självklart inte att aktier ALLTID är den bästa sparformen. På kort sikt rör sig som sagt börsen både upp och ner, och sparar du till drömresan jorden runt om två år kanske ett sparkonto där värdet går att förutspå är att föredra. Att som 20-åring pensionsspara i räntefonder är däremot inget som rekommenderas, eftersom det blir betydligt lägre beräknad avkastning. En viktig del av sparandet är faktiskt att våga ta risk.

Glöm inte – Den största risken på sikt är att inte ta någon risk alls!