Det är i dag vanligt att vi belånar oss för att få råd med viktiga milstolpar i livet. Det kan handla om att få råd till att köpa vår första bostad eller till att ha råd med att studera. Bostadslån och studielån är så kallande långa lån, som oftast löper under flera år. Årets ränta för studielån är 0,6%. Det första vi måste göra när vi ska låna pengar är att välja bank eller kreditinstitut. De olika aktörerna har olika avtal och villkor och vi kan därför spara mycket på att jämföra mellan olika aktörer. Ett bra tips är att gå in och jämföra olika bankers snittpris på bolån, som numera är officiella. För att få ett bolån så krävs det att man har en kontantinsats på 15% av den totala köpesumman och således kan man låna 85% av bostadens värde. Det krävs att man har fast inkomst samt inga betalningsanmärkningar.

För min egen del så har jag sedan två och ett halvt år tillbaka en egen bostad i Göteborg. När jag köpte min bostad hade jag fast jobb men några månader efter jag hade köpt min bostad så började jag studera och ta studielån. Jag har jobbat en hel del under min studietid och inte behövt hela mitt studielån, och har därför kunnat betala av på mitt bolån med delar av det billiga studielånet.

Jag tror att jag senare i livet kan behöva låna pengar till diverse saker och då kan det vara skönt att ha amorterat på bolånet, med hjälp av studielånet, och istället låna upp bostaden lite igen snarare än att behöva låna via någon bank med hög ränta.

Som tumregel är det förstås bra att låta bli att låna pengar om man inte behöver. Bostadslån och studielån kan vara värda det i det långa loppet.