Vi får ofta höra att det är bra att betala räkningar i tid. Trots det är det ändå många som inte gör det och till slut kommer Kronofogden och knackar på dörren. Allt fler unga har skulder och under 2015 var det 36 754 mellan 18 och 25 som hade skulder hos Kronofogden. Detta till en total summa på 1 185 847 973 kronor, över en miljard! Det var 813 personer under 18 år som tillsammans hade skulder till en total summa på 10 177 839 kronor.

Det är lätt hänt att en räkning glöms bort vilket leder till att du får en påminnelse, denna påminnelse kostar oftast 60 kronor. Men om du skulle ta studielån och sedan glömmer att betala tillbaka, då kostar däremot påminnelsen 450 kronor, så det kan variera.

Om du skulle låta bli att betala påminnelsen, då anlitar det företag som du har skuld hos ett annat företag som har i uppdrag att driva in skulden, ett inkassoföretag. Då får du dessutom ytterligare en avgift på 180 kronor.

Betalas räkningen fortfarande inte, då hamnar du hos Kronofogden. Det är statens egna inkassomyndighet och då läggs det på en till avgift på 340 kronor. Kronofogden skickar dig ett brev med ett delgivningskvitto du måste skriva under och skicka in, och då har du 10 dagar på dig att betala. Det tillkommer dessutom ännu en avgift på 300 kronor.

Totalt har din skuld så här långt vuxit till 880 kronor!

Om dessa 10 dagar går och du fortfarande inte betalar kommer Kronofogden genomför en utmätning. Det tillkommer då en ännu en avgift på 600 kronor och då kikar de på dina möjligheter att lösa skulden. De kollar på ditt bankkonto, vad du får i lön och om du har några saker de kan sälja.

Om du fått en skuld Kronofogden och inte betalar in den får du även en betalningsanmärkning, eller en prick i registret som det också kallas. Denna prick har du i tre år och den gör det svårare för dig att exempelvis ta saker på avbetalning, teckna abonnemang, ta lån och hyra lägenhet. När du vill göra dessa saker brukar företagen genomföra en kreditupplysning för att se hur du sköter din ekonomi, ser de en betalningsanmärkning där så kommer de inte vara så sugna på att låta dig ta ett lån eller hyra en lägenhet.

Mitt tips till dig som läser: Våga prata om din ekonomi, helst innan det börjar kännas dåligt. Känner du en klump i magen när du tänker på det, prata om det och be om hjälp.