Vad tänker du på när du har ordet ekonomi? Många ryggar tillbaka, får lite dåligt samvete och kanske rentav förknippar det med ångest. Vad beror detta på? Vi försöker reda ut det. I veckans inlägg har Ung Privatekonomi pratat med kvinnorna bakom Ångestpodden om privatekonomi.

Berätta om er själva!
Vi heter Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg. Vi driver sedan fyra år tillbaka Ångestpodden där vi varje vecka tar upp ämnen som rör ångest och psykisk ohälsa. Vi försöker blanda allvarliga ämnen med en del lättsamhet och humor för att vi tror att vi på så sätt får fler att vilja prata om dom här ämnena.

Just ångest är något många förknippar med ekonomi. Vad tror ni att detta beror på? 
Vi tror att det beror på att många har en okunskap kring ångest och att man känner att “alla andra” har stenkoll på sin ekonomi, sparande, aktier, lån, räntor, you name it. Tror också att det beror på att man tror att alla andra har råd att göra så mycket mer än en själv. Speciellt när man kollar på sociala medier där det känns som att det ENDA folk gör är att köpa lägenheter, dyra väskor och massa resor. En orealistisk bild av ekonomi helt enkelt. 

Finns det något ni tror skulle minska den ekonomiska stressen för de som upplever den?
Mer kunskap, speciellt inom ekonomi, i skolan. IN MED LIVSKUNSKAP PÅ SCHEMAT!

Vi besöker gymnasieelever med en grundföreläsning om privatekonomi. Lärde ni er något om privatekonomi i skolan?
Vi läste marknadsföring på gymnasiet där vi vidrörde ämnet, ytterst lite. Sen valde vi två även till företagsekonomi så där fick man ju lite lite kunskap men skulle ABSOLUT säga att vi hade behövt mycket mer. 

Hur tänker ni själva kring sparande?
Vi tycker det är ganska svårt. Det känns såklart väldigt viktigt men det känns som ett ämne som man lite skjuter framför sig och inte vill “ta tag i” för att det känns som ett för svårt uppdrag, typ. haha!

Vad skulle ni vilja säga till er själva som gymnasieelever? (måste inte gälla ekonomi) 
Saker och ting löser sig. Ta inte livet, och framför allt dina tankar på för stort allvar.