Att ha ett jobb är kul av flera anledningar och inte minst att tjäna pengar, men också för att få nya erfarenheter. När jag skulle söka mitt första extrajobb gjorde jag som de flesta skulle göra. Jag satte mig vid datorn skrev ihop något som liknade ett CV, skrev ut ett tiotal och delade sedan ut dem i olika butiker. Personer lämnar in CV:n i butiker hela tiden och det är ganska sällan det leder till en anställning. Jag hade turen att jag fick ett jobb i en matbutik, men det var inget som passade mig. Det var ändå ett arbete och en rolig och bra erfarenhet utöver skolbänken.

Parallellt med mitt arbete hade jag ett intresse av aktier och investeringar och när jag surfade runt på nätet kom jag in på Unga Aktiesparares hemsida. Utan speciellt mycket reflektion skrev jag ett mail till dem och frågade om jag kunde engagera mig eftersom jag tycker det är riktigt kul med aktier. Det resulterade i att jag praktiserade där under några veckor och jag var nöjd även om jag inte fick lön. Jag fick arbeta i en organisation som jobbar med det jag gillar och det var ännu en värdefull erfarenhet. Dessutom gav det mig ytterligare två saker och det var två jobb, ett på en bank och ytterligare ett som informatör på Ung Privatekonomi.

Vägen till en anställning behöver alltså inte gå genom den vanliga processen. För mig kom det genom nya kontakter och genom att engagera mig i något som jag verkligen tyckte var roligt. Om du gör saker som du tycker är kul och brinner för kommer det garanterat att resultera i roliga möjligheter och kanske rentav ett jobb. Våga därför att testa fler vägar till jobbet än enbart den “vanliga”.