För bara ett fåtal år sedan gjorde de första så kallade fondrobotarna sitt intåg i Sverige. Sedan dess har det poppat upp ett flertal. Idag erbjuder de flesta banker och fristående företag tjänster som helt självgående sköter om ditt sparande, detta med hjälp av en så kallad fondrobot. Men vad är egentligen en fondrobot och varför kan det passa för många sparare?

Tekniken och AI-utvecklingen går framåt med full kraft. Vissa forskare ifrågasätter till och med hur långt AI utvecklingen kan gå innan den blir direkt farlig för oss. Men än så länge ligger den tack och lov på en nivå där vi kan utröna stora fördelar av den, utan några större risker. En av dessa fördelar är att den artificiella intelligensen kan hjälpa oss att spara och investera våra pengar.

Å ena sidan kan man tycka att det är svårare än någonsin att investera pengar. Industrialiseringen har haft sin storhetstid, det kan vara svårt att se vilka bolag som kommer att klara av den digitala omställningen. Men det har tack vara denna digitala tidsålder vi lever i heller aldrig varit enklare att investera! Tekniken har inte bara bidragit till att finansmarknaden konkurrensutsätts och därmed skapat bättre priser för oss kunder, den har även gjort så att bankerna kunnat skapa smidiga plattformar för privatpersoner att kunna handla värdepapper på. Tack vara tekniken kan idag även en fondrobot hjälpa oss på traven att göra val som kan kännas så pass komplexa att det hindrar oss från att orka göra dem.

En fondrobot är egentligen precis vad det låter som. Med hjälp av tekniken kan en artificiell rådgivare hjälpa dig att placera dina pengar. Den hjälper dig inte enbart med att placera pengarna utan den hjälper dig även med tillgångsfördelning, vilket i sin tur sänker risken i portföljen. Den kan även hjälpa dig att enbart investera i fonder med låga avgifter, och den kommer också att se till att ditt kapital omfördelas utefter att de växer, även detta för att sänka risken i ditt sparande.

Vad är nackdelarna med en fondrobot?
– Om investeringar är ett stort intresse för dig, är det förstås tråkigt att inte få vara med och bestämma hur pengarna ska placeras.

– En dator kan än så länge inte heller se till mjuka värden, som exempelvis att du gillar ett bolag så pass mycket att vi vill ha kvar det i din portfölj, oavsett hur de presterar.

– Som det ser ut just nu kan en fondrobot inte känna av omvärldsfaktorer som ligger och lurar och som inte presenteras i ettor och nollor. Detta kan vara en nackdel, men det kan också vara en fördel då datorn till skillnad från oss människor inte baserar sina köp och säljbeslut på känslor som exempelvis oro.

Vilka är fördelarna med en fondrobot?
– Om man inte är intresserad av ekonomi och börsen kan man ändå vilja se sina pengar växa. Det kan då bli så att man aldrig kommer igång med investeringar, för att man inte vill lägga tid och engagemang.Detta problem slipper du om du väljer en fondrobot, då den sköter de allra flesta val åt dig. Du behöver med andra ord inte sätta dig in i den ekonomiska djungeln om du inte har något intresse av det. Du behöver överlag ta långt mycket färre aktiva beslut om du låter en robot sköta dina placeringar åt dig, än om du sköter detta själv.

– Du kan enkelt välja vilken risknivå du vill lägga dig på, och du behöver aldrig bekymra dig om att du behöver göra nya val om du inte vill. Du kan sätta igång ett automatiskt flöde och sedan helt glömma bort ditt sparande tills du vill ta ut pengarna. Det kan med det sagt dock vara en god idé att kika in och se om du tycker att din fondrobot gör ett bättre jobb än vad du tror att du själv hade kunnat prestera.

– Använder du dig av en fondrobot tar du samtidigt viss höjd för den börspsykologi som annars kan drabba dig. Desto mer sällan du är inne och tittar till dina pengar i framförallt oroliga tider, desto större chans är det de facto att du klarar av att inte trycka på säljknappen utan rationella argument. Just detta är nämligen ett utav de vanligaste misstaget privatpersoner gör i sina investeringsbeslut. Många skulle därför nog ha en bättre portfölj om de tog hjälp av en fondrobot, och det viktigast av allt: många skulle ha en portfölj överhuvudtaget.

Det bästa sparandet är nämligen det som blir av. 

Skribent: Monica Lindmark