Den 25 augusti packade jag mina väskor och flyttade 63 mil hemifrån för att börja plugga strategisk kommunikation på Umeå Universitet. En dröm som gick i uppfyllelse men som även blev en kalldusch som jag inte var beredd på.

Jag har i hela mitt liv vetat att jag ska plugga. I och med att jag också hört uttrycket “fattiga studenter” har jag förstått att jag kommer behöva prioritera vad jag lägger mina pengar på. Hur man kan förklara det här scenariot är att jag var beredd på en tackling från höger men den kom från vänster. Att vara van vid en heltidslön och sedan hamna på studentinkomst är inte enkelt och minst sagt svårare än vad man kan tro. I nästa inlägg kommer jag berätta lite mer om vad jag gör för att dra in på utgifterna, men det är som sagt nästa. Det här inlägget är inriktad till er som känner att ni vill börja studera men är inte riktigt redo än. Helt enkelt lite tips på vad jag tycker man ska tänka på innan man börjar studera.

Mitt första och viktigaste tips
är att försök att införskaffa de tråkiga och dyra sakerna innan man börjar studera. Som exempelvis vinterjacka, träningskläder, stövlar, glasögon osv. När man är på en tajt budget är det inte så kul att helt plötsligt behöva köpa en vinterjacka eller nya glasögon. Se till att ha de dyra och även nödvändiga sakerna köpta.

Andra tipset är att börja småspara inför studierna. Det kommer utgifter som man kanske inte alltid är beredd på. Studiematerial, ny dator eller att det blir något fel med csn så studiebidraget blir lite fördröjt. Se till att ha lite extra pengar som man kan ta ifrån om det blir tajt någon månad.

Sista tipset är att redan nu börja leva lite snålare. Dra in på utgifterna så det inte blir en lika stor chock när man helt plötsligt inte kan spendera pengarna hur man vill.

Emelie Halltoft, informatör i Umeå