Man lär sig bäst när man kan kombinera nytta med nöje. För mig stämmer detta verkligen, speciellt kring ämnet ekonomi. Att lära sig om ekonomi utan att ha kul längs vägen blir för formellt och tråkigt. Tittar man exempelvis på ekonomipoddarnas framfart och lyssnarsiffror idag gentemot 5 år tillbaka så verkar det vara fler som gillar att kombinera nytta med nöje när det gäller ekonomi. 

Som rubriken avslöjar så ska jag ge er filmtips om börsnoterade företag, inte om podcasts. Detta för att jag tycker mig se listor om börsen generellt men jag hittar inga listor där de tipsas om filmer kring bolagen på börsen! Därför ska ni nu få min topp 4 lista över filmer om börsnoterade företag:

  1. The Founder: Filmen kom år 2016 och är en företagsbiografi om Mcdonalds. Filmen riktar sig främst in på hur Ray Kroc kom in i företaget och tog över kontrollen ifrån bröderna Mcdonalds. Den visar hur företaget gick från att vara en hamburgerbar till starten av deras globala franchise resa. Trots att artikeln handlar om filmer vill jag tipsa om Paul Lederhausens bok ”Ständigt hungrig”, som handlar om hur Paul tog in Mcdonalds i Sverige.
  2. The Social Network: Filmen kom år 2010 och är en företagsbiografi om Facebook. Filmen tar med oss till grundaren Mark Zuckerberg´s studentliv, till den höstkväll 2003 då Mark började jobba med sin nya idé. Inte bara en film för dom som älskar entreprenörsresor utan också en film om programmering och om människans sociala påverkan. Precis som med ovannämnda film så visar den företags med- och motgångar.
  3. Harley and the Davidsons: Filmen kom år 2016 och är en företagsbiografi  om Harley-Davidson. Till skillnad från de två ovannämnda är denna film uppdelad i en mini-serie i tre delar. Serien utspelar sig ändå tillbaka till 1903 då bröderna Davidson tillsammans med deras vän W. Harley startade företaget. Utöver den fantastiska resan företaget gör så visar även filmen hur Amerika såg ut under tidigt 1900-tal. Utöver entreprenörsälskare passar filmen såklart även in för den som brinner för motorcyklar.
  4. Jobs & Steve Jobs: Jobs kom år 2013 och Steve Jobs år 2015. Båda är företagsbiografier om Apple och Steve Jobs. Skillnaden mellan dem är att Jobs riktar in sig mer på starten och etablerandet av Apple, medan Steve Jobs handlar om hur Steve Jobs var som människa och utgår ifrån tre lanseringar i hans karriär. Lanseringen av första Macintosh, avtäckandet av Nextcube och när Imac visades upp första gången. Jag lägger ingen vikt i vilken av filmerna jag själva anser vara bäst, utan det får ni avgöra själva men jag är glad att filmerna riktar in sig på olika delar.

OBS. Precis som med alla biografier så är de filmatiserad sanning med modifikation.

Har jag missat någon film? Kommentera och hjälp mig göra min topp 4 lista till en topp 5 lista!