Det finns många olika boendeformer. När man ska flytta till sin första bostad kan det vara svårt att veta vilken typ som passar bäst. I vår bloggserie Flytta hemifrån gör vi en djupdykning i tre olika boendeformer för att reda ut skillnaderna.

Att bo i en hyresrätt betyder att du hyr din bostad av en hyresvärd. Du äger inte din egen bostad utan får bo där i utbyte mot en hyra som du betalar varje månad. Niklas Stavegård som jobbar på branschorganisationen Fastighetsägarna hjälper oss besvara frågor kring ämnet.

Vilka fördelar finns det med att bo i hyresrätt?
Det finns många fördelar med att bo i hyresrätt. Det är ett smidigt och problemfritt boende. Bor du i hyresrätt betalar du för ditt boende och slipper sköta reparationer och underhåll, det tar hyresvärden hand om. Du behöver ingen kontantinsats och det är dessutom en flexibel boendeform. Du kan enkelt flytta utan att behöva fundera på hur marknaden ser ut, utan bara bo kvar tills uppsägningstiden löpt ut.

Vilka nackdelar finns det med att bo i hyresrätt?
Bor du i hyresrätt kan du inte själv helt bestämma över lägenheten som om du äger ditt boende. Du kan oftast få byta tapeter och måla om men större förändringar som byte av kök och badrum bestämmer hyresvärden över. Bor du i hyresrätt kan du inte ta del av prisuppgångar som på bostadsrätts- eller villamarknaden, men slipper också att oroa dig för prisnedgångar.

Kan man få en lägenhet även om man inte stått länge i kö?
Det beror helt på var i landet man bor. På många orter är det kö till hyresrätter men det finns också platser där det finns lediga hyresrätter. Till nybyggda lägenheter är det oftast kortare kötider än till äldre hyresrätter. Vissa hyresvärdar har också snabbköer till hyreslägenheter som av olika anledningar behöver förmedlas snabbt och där man behöver anmäla sitt intresse, ibland utan att ha stått i kö.

Vad är dina tre bästa tips till dom som vill flytta till en hyresrätt?
Våra tre bästa tips är att ställa sig i bostadskö så snart som möjligt, både hos förmedlingar och hos enskilda hyresvärdar. Du kan också söka lediga hyresrätter på olika förmedlingssidor som exempelvis HomeQ. Du kan också kontakta hyresvärdar som finns på din ort och se om de har lägenheter tillgängliga

Vill du läsa mer om boende?
Läs om bostadsrätter här
& tips på vägen mot din första bostad här.

Skribent: Kajsa Thor, informatör i Jönköping