När jag berättar att jag investerar i aktier på fritiden möts jag oftast av rynkade pannor, bakåtdragna huvuden med hakorna nedtryckta i halsen. För den äldre generationen är det en ovanlig hobby att engagera sig i när man är 25 år. För dem är det inte en hobby, de ser det mer som spekulation. Pengar som riskerar att minska… men som faktiskt också kan öka.

Den stora skillnaden mellan att ha en hobby som till exempel att spela datorspel eller att investera i aktier är just att du har större chans att öka ditt kapital när du lägger pengarna på aktier än om du köper spel och tillbehör. Såvida du inte blir ett datorproffs och får betalt för att spela.

Om man ser hur det såg ut förr i tiden, exempelvis på 50-talet, så var det väldigt ovanligt att investera i aktier. Om man ville göra det var man tvungen att gå till banken eller ringa till en mäklare och säga att “jag vill köpa 10 aktier i Volvo” och då lade mäklaren ordern åt dig och så tog det några timmar eller dagar innan transaktionen gick igenom. Om du sedan ville se hur aktien gick fick man gå till banken där de hade all information om Stockholmsbörsen. Det var riskablare på den tiden att investera i aktier och så har det varit en lång tid.

Runt 80-talet kom text-TV som gjorde det möjligt att följa börsen från vardagsrummet. Den 1 juni 1990 blev handeln elektronisk. Tack vare det kan vi nu lägga en order via nätet och få igenom den på mindre än några millisekunder. Man kan till och med följa börsen i realtid.

Som vi kan konstatera har vi gått en lång väg och de var inte förrän efter 90-talet som aktiemarknaden blev tillgänglig för större delar av allmänheten. Nu kan man handla aktier närsomhelst bara man har tillgång till internet. Det gör att vi som har växt upp med internet kan upptäcka aktiemarknaden tidigt och de kan leda till att fler unga vågar ta sig in i aktiemarknaden. När man är ung så vågar man oftast ta lite mer risk och det är kanske därför fler unga lockas till att satsa på att investera i aktier. Fördelen för unga är att man har man tiden på sin sida. Råkar du göra fel, så kommer du lära dig av det och du kommer tjäna in pengarna efter ett tag igen.

Hur tycker du att den typiska investeraren på börsen är idag, är han eller hon samma typ som för 50 år sen eller finns det någon skillnad idag?


Marcus Paulsson, informatör i mellersta Sverige.