Det där med försäkringar, det du antagligen hört kan vara bra att ha. Frågan är vad som gäller? Det här ville vi på Ung Privatekonomi reda ut. Till hjälp tog vi Gustav Jonsson, försäkringsjurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå. När han själv gick i gymnasiet var det inte självklart att han skulle bli försäkringsjurist. Civilingenjör eller jurist var ett par tankar, dessutom fanns ett musikintresse. Idag har han stenkoll på försäkringar och på www.konsumenternasblogg.se  skriver han för att lära andra mer om ämnet.

Hemförsäkring handlar om mer än hemmet
Vi börjar från början. Vad är en försäkring, varför ska man egentligen ha det? Man kan säga att en försäkring är ett ekonomiskt skydd. Om det skulle ske något som kostar väldigt mycket pengar kan det bli svårt att klara av själv.
– Även om du kan spara ihop en buffert är det inte rimligt att spara hur mycket som helst, konstaterar Gustav. Och att alla ska ha pengar redo för om bostaden brinner ner är orimligt, då är det mycket smartare att gå ihop och dela på riskerna.

Den försäkring flest känner till är antagligen hemförsäkringen. Namnet antyder att det enbart handlar om hemmet, men Gustav berättar att den täcker mer än så.
– En hemförsäkring är nödvändig att ha oavsett hur du bor, påpekar han. Man kan se den som ett paket av nyttiga försäkringar. Om man t.ex. reser utomlands och behöver komma till sjukhus eller en transport hem till Sverige så ingår det. Andra delar som rättsskydd, ansvarsskydd och överfallsskydd är viktiga delar som man inte heller tänker på i första taget.

Olika försäkringar för olika behov
För den som är ung kommer man oftast först i kontakt med försäkringar när man ska flytta hemifrån. Som student behöver du inte nödvändigtvis ha den mest omfattande hemförsäkringen, utan det viktigaste är att du faktiskt har en.
– Bor man i en bostadsrätt är det viktigt att hemförsäkringen är anpassad efter det, att bostadsrättstillägg ingår, fortsätter han. Reser man utomlands längre än 45 dagar t.ex. backpacking, då är det jätteviktigt att man förlänger hemförsäkringens reseskydd, eller tecknar en särskild försäkring. Ett ambulansflyg hem till Sverige från Thailand kan kosta 800 000 kr, och har du inte försäkring måste du stå för kostnaden själv. Skaffar du en moped är det viktigt att du har en försäkring för den. Och när det gäller personförsäkringar är det bra att ha kvar sin barn- och ungdomsförsäkring, om man har en, till 25 års ålder.

Slutligen kommer Gustav med tankar kring vilka försäkringar man faktiskt kan skippa.
– Fundera på om du verkligen behöver de där produktförsäkringarna som man erbjuds när man t.ex. köper en dator, TV eller telefon. Du har ett relativt gott skydd via garantier och din hemförsäkring. Ett alternativ är att utöka hemförsäkringen med allrisk eller elektronikskydd, som då gäller för fler föremål än just det som du köper.

Fler tips kan du få från detta blogginlägg Gustav skrivit om ämnet.

Skribent: Elin Agorelius