Hur vill du att ditt liv ska vara när du slutar jobba och det är dags för pension? Detta är en fråga jag brukar ställa till eleverna när jag är ute och föreläser. Från en början rynkar alltid någon elev på pannan och jag vet precis vad den där eleven tänker; ”Pension? Varför ska vi prata om pension? Jag har ju inte ens fått mitt första jobb än!”

Jag väljer att formulerar om frågan. Hur vill du att din framtid ska vara? Vad vill du göra när du slutar arbeta? Men jag vill även väcka frågan, när vill du sluta jobba? Eleven som för en minut sedan rynkade på pannan börjar nu diskutera framtidsplaner med övriga klasskamrater. De talar om att kunna gå ut och äta en god middag med sina vänner, kunna resa och ha en god materiell status generellt sett.

Du vill säkert leva ett liknande liv som det du lever under arbetslivet. Kanske till och med lite bättre? Se därför till att skapa förutsättningar för ett gott liv och en god framtid, både kortsiktigt som långsiktigt. Kortsiktigt som en buffert till det dagliga livet och långsiktigt som en buffert för framtiden och pensionen.

Många frågar efter svaret på vad det bästa pensionssparandet är. Några säger aktier, andra säger fonder, den tredje säger spara inte till pensionen alls. Min åsikt är följande: Spara är jätteviktigt, även om pensionen känns väldigt långt bort och kan vara ett väldigt tungt område så är det din framtid det handlar om. Välj den sparformen som passar dig bäst, så länge du sparar på något sätt! Det finns massvis med olika typer av sparformer att välja på.

Vissa vill till exempel investera i och tror på olika bolag i Sverige, Europa eller kanske USA men har inte tiden och engagemanget till att själva identifiera bolagen. Då kan man låta någon annan göra det genom att placera sina pengar i fonder. Men glöm då inte att sprida riskerna och investera i olika fonder som investerar i olika branscher så som bank, bygg, läkemedel, industri för att bara nämna några.

Det jag vill komma fram till är att förutsättningarna är olika för alla människor, beroende på vart man befinner sig i livet. Det viktigaste är att du hittar en sparform som passar dig bäst och sparar till din framtid på bästa möjliga sätt enligt dina förutsättningar. Din framtid ligger i dina händer, det är du som formar den genom de val du gör!