Under läsåret 2011-2012 jobbade Nicolas Kortesluoma som informatör på Ung Privatekonomi. 2012 påbörjade han juristprogrammet och idag arbetar han på Deloitte Sverige som jurist. Deloitte är världens största konsultorganisation och erbjuder tjänster inom bland annat lednings- och strategiarbete men också inom finans, juridik och revision. Det är ett företag som samlar många specialister – Nicolas är en av dem.

Att förklara det komplicerade på ett okomplicerat sätt
Nicolas rådger i huvudsak internationella klienter i frågor om svensk affärsjuridik. Det är ett jobb där han verkligen får använda sina UP-kunskaper. ”Det jag har absolut mest nytta av från min tid som informatör, är att jag lärde mig förklara något som upplevs komplicerat, på ett okomplicerat sätt”, säger Nicolas. För att kunna göra det krävs också att man kan känna av huruvida de som lyssnar också förstår vad man säger – detta upplever han att man får träna mycket på när man jobbar för UP.
”Därtill har jag stor nytta av att lita på att jag är säker på min sak när jag presenterar något, vilket är väldigt viktigt i mitt jobb”, tillägger han.

Föreläsningen som började med gapskratt
Tack vare erfarenheten att föreläsa kan jag hålla självförtroendet uppe, även när 350 personer skrattar åt en innan man ens har börjat prata!
”Jag kommer ihåg min första stora föreläsning, med fler än 350 personer i publiken. Jag kommer upp på scenen i aulan med en Ramlösa i handen. På något sätt har jag tydligen lyckats skaka den flaskan. Så när jag öppnar flaskan, sprutar så klart allt vatten över hela mig! Jag fick hela aulan att skratta innan jag ens sa något, varför resten av föreläsningen gick väldigt smidigt”, berättar Nicolas.

Skribent: Elin Agorelius