Detta är något man har upprepande gånger inom sport. Laget ligger under och tränaren skriker till sina spelare ”Kan de göra 4 mål i första halvlek kan vi göra minst lika många i andra halvlek!” Samma scenario kan man se på börsen där du tävlar mot avkastningen. Matchen är inte över förrän man väljer att sälja av sina aktier.

Asien- och Amerikas börser faller och Sverige hakar på. I svängiga tider gäller det att vara förberedd. Det gäller att ha en fast strategi såklart, men du kan även förbereda dig med olika tankesätt som gör att du tar kloka investeringsbeslut. Jag gillar att referera börsen till sport. Då kan jag tänka bort branschspråket och fatta beslut i termer jag gillar att prata i. I dessa svängiga tider gäller det att hålla fast i sin långsiktighet, om det nu var det man planerade när man köpte aktierna. För att klara av det tänker jag att matchen inte är slut. Slutsignalen har inte gått och jag har därför tid att återhämta mig på börsen. Liknelserna är många. Här nedan listas några av dem. Istället för att se dig som den investerare du är när du handlar på börsen så är försöker du att se dig som en tränare över ett lag.

Börsen

1. Du väljer själv vilka aktier du vill köpa och hur mycket tyngd varje aktie ska ha i portföljen. Aktierna du köper tror du på och på sikt tror du att med dessa aktier kommer din portfölj att ge dig den avkastning du har som mål.

2. Har du spridit ut riskerna i din portfölj? Kan ditt IT-bolag gå upp när ditt fastighetsbolag går ner? Kan ditt industribolag gå upp när ditt bankbolag går ner?

3. Vilken strategi väljer du? Vill du ha hög avkastning med hög risk eller låg avkastning med låg risk?

Sporten

1. Du tar ut ditt lag och väljer vilka spelare som ska starta matchen. Du väljer spelarna för att dem presterar bra och ger allt för laget. Med dessa spelare ökar chansen att ert lag vinner matchen.

2. Skall du positioner ut lagets snabbaste spelare bredvid den spelare som springer lite långsammare? Ska du ha den spelare med bäst speluppfattning bredvid den spelar med sämre speluppfattning men som har någon annan bra kvalité?

3. Ska ni spela defensivt, inte vinna överlägset men inte heller släppa in några mål eller ska ni spela offensivt, vinna överlägset men där ni riskerar att släppa in fler mål?

Som sagt är liknelserna många. Vilka sport gillar du att referera till?