Den 9 oktober 2017 poppade det upp en notis i mitt nyhetsflöde som meddelade att Richard Thaler fått ta emot Nobelpriset i ekonomi. Vid tidpunkten var detta en nyhet som inte var tillräckligt intressant för att få mig att läsa mer än rubriken. Det var först några månader senare som jag verkligen introducerades för hans prisbelönta teori, Nudging. 

Vi människor är som bekant ständigt på jakt efter snabba belöningar. Vår reptilhjärna styr vår – många gånger bristande – impulskontroll, och reptilhjärnan säger hela tiden åt oss att välja de alternativ som får oss att känna mest välbehag för stunden. Inom fysiken benämner man detta som ”minsta motståndets lag”, och fenomenet gör sig påmint oftare än vad vi kanske vill erkänna. 

Begreppet nudge eller nudging, handlar i korthet om att designa valsituationer på ett sätt som gör det enklare för oss människor att fatta välgrundade beslut. De allra flesta av oss är helt enkelt inte alltid rationella varelser som tänker på hur de beslut vi tar idag påverkar oss i morgon. Det är förmodligen inte bara jag som istället för att göra det jag verkligen borde. Ibland ligger man kvar i soffan och ser hur handen letar sig till fjärkontrollen för att sätta igång ännu ett avsnitt av Netflixserien jag tittar på för stunden till exempel. Kanske är jag inte heller ensam om att ibland ha haft en tydlig bild av vad jag vill och ska göra av mina pengar, samtidigt som jag närmast automatiskt styr stegen mot kassan med den där tröjan som jag inte riktigt behöver i handen. 

Detta är ett beteende som är inprogrammerat i våra hjärnor sen urminnes tider. Därför behöver vi helt enkelt ibland hjälpa oss själva på traven när de kommer till att fatta beslut som gynnar oss långsiktigt. Detta kan vi alltså göra genom att vårt framtida jag ger oss en välmenande knuff i rätt riktning. Är du en av dem som vill göra det lite lättare för dig själv att ta bättre ekonomiska beslut, istället för att alltid stå där med take away kaffen som du lovat dig själv att sluta lägga pengar på? 

Då kommer här mina tre tips på hur du kan nudga dig själv till ett mer sparsamt liv! 

Ligg steget före din reptilhjärna: 

Enligt Thaler själv är det enda sättet att spara effektivt att göra det så fort lönen kommer in på kontot. Betala ditt framtida jag först, genom att skapa en automatiserad överföring till ditt sparande. Vissa har istället regeln att dem sparar de pengar som blir över i slutet av månaden, men det finns då en stor risk att ditt belöningssystem hinner kicka igång, och innan du vet ordet av det har du lagt pengarna på annat. 

Ha dina pengar utom synhåll: 

Genom att ha ett konto på en annan bank än den du använder till vardags, kan du använda de kontot som förvaring till dina sparpengar. Detta underlättar för dig själv eftersom att du inte ser sparpengarna varje gång du loggar in på din ordinarie bank. Detta innebär i sin tur att du behöver ta färre aktiva beslut kring ditt sparande varje månad, och när du väl fått igång din automatiska överföring till ditt ”osynliga” konto krävs det rent krasst mer energi att avsluta ditt sparande än att bara låta de fortgå. Det kallar jag minsta motståndets lag. 

Omge dig av visuella påminnelser: 

Även om du har dina sparpengar på ett annat konto hindrar detta dig trots allt inte från att kunna få tag i dina sparpengar när du hittar något som verkligen får ditt belöningssystem att slå i taket. Ett smart sätt att undvika att nalla från dina sparpengar, är att ständigt ge dig själv visuella påminnelser till varför du ska låta bli de där pengarna trots allt. Det kan vara en bakgrundsbild på mobilen, en lapp på kylskåpet eller en moodboard som hänger på väggen och påminner dig om vad du vill ha i framtiden. Att se dessa bilder kommer att ge ditt undermedvetna visuella knuffar som får dig på banan igen. Det finns ett tidigare inlägg om visualisering som du kan läsa här: https://ungprivatekonomi.se/har-ar-planen-att-na-dina-drommar/’ 

Hoppas detta inlägg var en nudge i rätt riktning!