Mitt namn är Christoffer och jag är den nyaste informatören på Ung Privatekonomi. Detta är mitt första blogginlägg på Ung Privatekonomi! Jag tänkte ge er tre tips på hur man gör en budget. För att få en bra koll på sin vardagliga ekonomi är det viktigt att ha en plan för hur man ska fördela sin inkomst varje månad, det vill säga ha en budget. Att ta fram en budget kan verka tråkigt och jobbigt men så behöver det faktiskt inte vara! Sätt dig med en kompis i 20 minuter under en håltimme eller rast och gör en tillsammans. När ni är klara kommer du ha mycket bättre struktur på ekonomin. Gött va?

1: Börja med att skriva ner dina inkomster. Det kan exempelvis vara studiebidrag, studielån eller lön. Om du har en rörlig lön så tipsar jag dig om att räkna med en lite mindre summa än en ordinarie snittlön du får in, marginaler är bra!

2: Sedan skriver du ner dina kostnader. Vad har du för fasta utgifter? Hyra, telefon och gymkort till exempel. Därefter, skriver du ner rörliga utgifter. Det kan vara mat, kläder och nöje. Skriv ner dessa också och kom nu ihåg att välja en fast summa för varje kategori. Annars kan det bli rörigt! Saker som inte passar in under enskilda kategorier kan du skriva som övrigt. Nu ska du tänka realistiskt, hur mycket gör du egentligen av med varje månad? Här kan det vara bra att använda ditt kontoutdrag (för att se tidigare månaders utgifter) till hjälp.

3: När du skrivit ut alla utgifter och vet hur pengarna ska fördelas får du inte glömma sparandet! Något kan du säkerligen spara varje månad, oavsett om det är en hundring eller en tusenlapp. Känner du att du vill kunna spara mer kanske du får se över om du kan öka dina inkomster genom att till exempel jobba mer. Du kan även minska på utgifterna. Hur många Nocco behöver du egentligen köpa i veckan? Kanske räcker det med att ta med en vattenflaska på dagarna istället.

Det kan bli svårt att få din budget att fungera felfritt den första månaden men ta tillfället i akt och lär dig om det gick snett! Om du gjorde av med mer pengar än vad du tänkte dig kan det ha berott på att man trott sig shoppa mycket mindre än man gör. Då får man helt enkelt omprioritera nästa månad alternativt skriva om budgeten och räkna om. Tillslut lovar jag att du kommer hitta en plan som passar dig, och då kommer privatekonomin fungera mycket bättre!