Nu nalkas det höst vilket betyder att det är den perfekta tidpunkten att kolla över vår ekonomi efter sommarens äventyr och spontanköp. Struktur är nyckeln till att få kontroll över sin egen ekonomi. Som vi alla säkert vet så är det bra att regelbundet spara undan pengar men här ska vi gå ett steg längre och faktiskt göra skillnad på sparande och sparande, skapa lite struktur på sparandet helt enkelt. Vi kommer dela upp vårt sparande på tre konton med olika ändamål så vi enkelt kan urskilja vad pengarna är öronmärkta för.

Konto 1: Vårt buffertsparande
A och O när det kommer till ens ekonomi. Buffertsparandet är grundläggande för att ha en bra ekonomi. Här har vi vår ekonomiska trygghet genom att kunna klara av en större oväntad utgift t.ex. bilen eller mopeden kanske går sönder och behöver repareras. Då kan vi använda pengarna från vårt buffertsparande till detta. Eftersom att pengarna är till för att användas vid oväntade utgifter är det viktigt att man har omedelbar tillgång till kontot. För de allra flesta är ett sparkonto med någon ränta (så vi får en viss avkastning) utan bindningstid ett bra alternativ.

Konto 2: Vårt målsparande
Här har vi pengarna som ska användas till något speciellt ändamål, oftast inom ett till några års sikt. Det kan t.ex. vara till en bil, dator, semesterresa eller en kontantinsats till sin första bostad som Olle skriver mer om här.

Konto 3: Vårt långsiktiga sparande
Kanske använder man detta konto till att skapa sin alldeles egna pengamaskin för att kunna sätta guldkant på tillvaron i framtiden. Tack vare ränta-på-ränta effekten (tänk på legoklossarna för er som varit på en UP föreläsning) kan våra sparade pengar verkligen växa sig riktigt stora i framtiden. Eftersom att detta sparande kommer pågå i 10, 20 om inte fler år bör man fundera på att investera pengarna på börsen antingen direkt i aktier eller via fonder.

För att lyckas skapa en egen pengamaskin kan ni ta hjälp av mina tips:

  • Håll det enkelt, kolla på stabila bolag och billiga fonder.
  • Försök att spara i aktier/fonder varannan eller var tredje månad.
  • Sprid riskerna, köp aktier i olika bolag och branscher.
  • Låt det ta tid! Rom byggdes inte på en dag och det kommer inte din pengamaskin heller att göra.
  • Ha kul! Efter du har byggt upp din pengamaskin se då till att ha kul med pengarna för det har du gjort dig förtjänt av.

Simon Hallberg, informatör i Norrland.