Har du nyårslöften? Några drömmar och mål du vill uppfylla detta året? Vill du resa mer? Kanske spara ihop till en kontantinsats? Då är det perfekt att börja arbeta mot dessa mål redan nu för att vara helt säker på att målen kommer uppfyllas! Trots att det egentligen bara är en siffra i ett datum som ändras på nyår, så kan det för många vara en symbolisk möjlighet till en nystart. Och en nystart kan vi alla behöva ibland. Här kommer mina bästa tips för att du ska ha ett gott ekonomiskt år och kunna fylla de nästkommande 365 dagarna med så mycket härligt som möjligt!

1. Se över årets händelser och planera in 

Det första du behöver göra är se över 2019. Vad vill du uppleva detta året? Har du redan planer? Om inte, sätt dig ner och dröm dig bort. Planera sedan in i kalendern. Att få en överblick över årets händelser, ger dig möjligheten att strukturera din ekonomi för att du inte ska behöva sänka din levnadsstandard eller tacka nej till roliga saker under tiden, på grund av att du inte har råd.

Exempelvis har jag planerat in en resa till Alperna i mars, Köpenhamn i juni och färdig kontantinsats + pengar till möbler senast september. Detta ger mig en tidsram för att nå målet. På så sätt kan jag även räkna ut hur mycket jag behöver spara varje månad för att ha råd.

2. Gör en realistisk budget 

Efter att du bestämt vilka mål du har; är det dags att göra en realistisk budget över hur mycket pengar som krävs ungefär för att ha råd. Om du exempelvis ska åka på en resa i juni, är det smart att leta upp info om hur mycket en flygbiljett kostar ungefär, hur mycket pengar kommer gå åt till mat och annat under resan. Detta ger dig underlag för hur mycket pengar du behöver spara undan till varje mål. Och kommer återigen, ge dig bättre förutsättningar för att nå dina mål.

3.Automatisk överföring

Efter att du planerat in dina mål för året och dessutom vet hur mycket pengar du behöver spara per mål, är det bara att sätta igång! Att ha en lång tidshorisont till målet, innebär att du kan spara mindre pengar per månad men ändå nå summan på ett ”lättare” sätt, än att försöka maxa sparandet under några få månader och således eventuellt bli tvungen att avstå annat under tiden. Att dessutom använda sig av automatiska överföringar gör det ännu lättare att nå målen, eftersom du sparar utan att tänka på det.

Exempelvis, om du ska ha 10 000 kr till en resa i juni har du två olika alternativ. Antingen börjar du spara nu och i fem månaders tid lägger undan 2 000 kr per månad fram till juni. Eller så väntar du till månaden innan och blir tvungen att lägga undan 10 000 kr direkt. Vilket kan vara svårt. Det ena sättet är betydligt smidigare och jag förespråkar starkt att börja spara i tid och att göra det med en automatisk överföring!