Två saker alla unga i min ålder jag pratat med som ska flytta eller nyligen flyttat från sitt barndomshem till något eget funderar över för att få ihop sin privatekonomi är matkostnaden och hyran eller boendekostnaden. Det är ju inte heller så konstigt. Det är två stora och nödvändiga utgifter man behöver att ha för att helt enkelt överleva men också något man behöver kunna betala själv för att stå på egna ben.

Hur ska man göra för att få ihop kostnaderna för att kunna kliva ut i vuxenlivet när både matkostnaderna och boendekostnaderna står i vägen?

Som ung har man har ofta lägre inkomst än vad äldre och mer etablerade personer har på både bostadsmarknaden och i sina karriärer. Jag vill ge er ett tips hur jag gör med matkostnaderna i denna sits men samtidigt ha pengar över till sparande och mina andra drömmar och mål.

Rubrikens uppmaning kan låta motsägelsefull om man vill spara pengar. Men faktum är att det är precis så jag gör för att spara in pengar på den mat jag handlar varje vecka. Jag lovar att berätta om hur man som ung ska tackla den dyra bostadsmarknaden också. Men eftersom många ser matkostnaderna som ett av de större hindren för att kunna flytta ut är det här jag börjar.

Jag älskar bra och god mat så A och O är att laga egen mat av råvaror köpta i butik. Det är även ett bra sätt att få näringsrik mat till en mycket lägre peng än hämtmat eller färdigmat.

Mitt andra tips är som rubriken lyder. Alla matbutiker har ett kampanjblad med bra priser för veckan. Det är inte bra priser för att varorna är sämre utan det är oftast exakt samma varor som normalt kostar mycket mer. Därför handlar jag först utifrån vad som är billigare just denna vecka sedan planerar jag och lagar middagarna där utefter, bonus är att det blir ofta lunchlåda över. Detta har jag gjort en längre tid, detta har lett till låga matkostnader samtidigt som jag nästan alltid äter ordentlig, näringsrik men framförallt goda måltider.

Det ena utesluter
inte det andra helt enkelt. Ibland blir jag förbryllad över hur bra mat jag faktiskt äter vilket leder till att jag går igenom mina matkostnader, lika förvånad blir jag varje gång över hur liten denna omtalade utgift kan vara trots hög kvalité på maten. Är du ovan när det kommer till matlagning? Använd internet. Här finns massor av recept och inspiration. Då blir matlagning roligt, gott och sparsamt. Framförallt blir inte matkostnaden ett lika stort hinder för att uppnå en dröm om eget boende.

Joar Asplund, informatör i Stockholm.