Ett av mina sparmål i livet är att köpa min första egna bostad. Helst av allt skulle jag vilja ha en stor, ljus bostad med öppen planlösning och gärna nära vatten. För en 19-åring kanske det låter avlägset, men oavsett hur gammal man är eller vad det är man drömmer om så kommer man någon gång, för att nå målet man har satt upp, behöva hitta sina pengar.

Med att hitta mina pengar menar jag att jag måste hitta dem i min privatekonomi. Vad har jag för inkomster och vad har jag för utgifter? Får jag in mer pengar varje månad än vad jag gör av med? Går min budget ihop? Skulle jag kunna minska utgifterna, spara in på något, eller skulle jag kanske kunna öka inkomsterna?

För om min budget går ihop, och jag får in fler kronor varje månad än vad jag gör av med, så kommer jag att kunna börja spara.

Nästa steg i min planering för att nå målet jag satt upp är att bestämma mig för hur jag vill spara kronorna som blir över i min budget. Det finns en hel del olika sparformer, exempelvis sparkontot, vi har pengarna på ett sparkonto hos vår bank. Vi kommer inte tjäna en massa pengar, men vi kommer heller inte att förlora några pengar. Men olika sparformer kan vara olika bra för olika mål.

Om jag, som i det här exemplet, skulle spara till en lägenhet har jag lång tid på mig att spara. Då kanske jag är villig att ta lite högre risk med mina pengar, kanske vill jag investera i antingen aktier eller fonder och ha möjligheten att tjäna lite mer pengar.

När vi har längre tid på oss att nå vårt mål så minskar också risken med att marknaden som styr våra aktier eller fonder går ner så att vi förlorar pengar. Sparar man däremot till något som man kanske ska ha inom en snar framtid, kanske man inte är villig att ta samma risk med sina sparpengar för att man inte har tiden på sin sida. Då är sparkontot ett väldigt bra alternativ tycker jag.

Självklart är det upp till var och en, är man inte intresserad av att ta risk med sina pengar även fast man sparar på längre sikt, så behöver man inte göra det. Man får själv känna efter vad man har för tid och drivkraft, hur intresserad man egentligen är av sitt sparande.

Mina bästa tips för att nå ett mål och att hålla motivationen uppe är att:

1. Sätt upp ett tydligt mål
2. Hitta dina pengar, se över privatekonomin
3. Vad har du för tidshorisont? När ska du nå målet?
4. Är du villig att ta lite risk för att ha möjligheten att tjäna mer? Hur ska du spara?
5. Vad har du själv för tid och drivkraft? Är du intresserad av ditt sparande? Är målet viktigt att nå för dig?

Olle Ljung, informatör i sydöstra Sverige.