För den som inte vet vem du är – hur skulle du beskriva dig själv och vad gör du under dagarna?

Jag är 31 år och bor i Stockholmsområdet. På dagarna jobbar jag som sparekonom på Avanza och älskar att åka skidor. I mitt jobb arbetar jag med utbildning, vägledning och inspiration kring sparande genom exempelvis vår blogg eller Avanzapodden. Jag vill prata sparande och ekonomi på en vanlig svenska och inte finanssvenska.

Vi på Ung Privatekonomi åker runt till Sveriges gymnasieelever för att stärka deras ekonomiska självförtroende. Hur var du som 18:åring? Var du intresserad av ekonomi redan då?

Som 18:åring gick jag på samhällsvetenskaplig linje och skulle beskriva mig själv som en ambitiös elev som tyckte det var roligt med skolan. Jag hade ett stort intresse för samhället och hur de stora sambanden i världen är genom exempelvis politik och ekonomi. Jag började jobba extra på helger och kvällar redan i 8:an för att få möjligheten att göra det som jag tyckte var roligt, vilket oftast var skidresor. Därför kom det privatekonomiska intresset relativt tidigt då jag hade många drömmar som jag ville få uppnådda och insåg att det krävdes att jobba och spara för att få det möjligt. Genom detta fick jag även en bild av vad sparande och ekonomi kunde tillföra vilket gjorde att det blev allt viktigare för mig att ta hand om pengar och få dem att växa.

Vilket tips skulle du vilja ge till gymnasieelever?

Mitt första tips till gymnasieelever är att sätta upp mål och delmål. De flesta har tankar på vad man vill göra nu i sommar, men försök tänk steget längre. Vad vill du göra nästa sommar? Var vill du bo om 5 år och så vidare? Tänk långsiktigt och ha konkreta mål! Då inser man snabbt att små förändringar nu kan hjälpa en ordentligt att uppfylla det man drömmer om i framtiden. Det kan krävas att man prioriterar bort vissa saker idag för att få en större effekt om några år. Det handlar alltså inte att veta exakt vad man vill göra om 40 år, utan mer om att bena ut vad man vill göra med sitt liv och vad man värdesätter.

Min uppfattning är att många fokuserar på att man har en för låg inkomst som gymnasieelev för att det ska vara möjligt att spara, men det som ofta glöms bort är att man inte heller har några fasta utgifter. Försök därför att börja spara lite redan nu, och ju tidigare man börjar ju mindre summa behövs ju.

Mitt sista tips till dig som går på gymnasiet är att försöka få ett extrajobb så att man kan jobba lite på lov och helger. Förutom att få in extra pengar, bygger man då också även upp ett CV, skapar kontakter och får erfarenhet som kommer vara betydelsefull senare i livet.

Har du något nuvarande mål?

Jag brukar dela upp min ekonomi i olika potter. Mitt kortsiktiga mål är att jag vill åka på semester till Australien i tre-fyra veckor och mitt långsiktiga är ett hus med trädgård. För mig är halva grejen med mål att det skänker mig glädje redan innan målet är uppnått då resan dit med all förväntan och planering är värd mycket i sig. Det motiverar att ha något konkret som man drömmer om.

En klassisk kommentar är att det är flest män som intresserar sig av investeringar. Hur tror du vi kan inspirera fler tjejer av investeringar?

Jag blir ledsen av att höra den kommentaren och det finns situationer då jag mött kvinnor som låter sin partner sköta allt sparandet. Det finns ingen anledning för kvinnor att ha sämre ekonomiskt självförtroende. Att spara ”rätt” är inte svårt. Och det är viktigt att man har ett eget sparande, då det ger både frihet och självständighet.

Hur vi ska möta problemet att det finns lägre intresse hos kvinnor handlar mycket om en medvetenhet att problemet finns. Vi som bransch måste fundera över hur vi pratar om ekonomi, hur vi riktar in oss, i vilka sammanhang vi medverkar och hur vi aktivt jobbar för att få fler kvinnor intresserade. Det är inget som kommer lösa sig av sig självt. Precis som andra mål måste man jobba för det. Det krävs också att målen blir mätbara och konkreta, först då tas de på större allvar.

Vad är ditt bästa tips för att komma igång med ett sparande, samt hålla inspirationen uppe?

Just do it. Precis som träning och att äta nyttigt går det inte att vänta på det perfekta tillfället att börja. Det kommer aldrig och det gäller även sparande. Börja med mindre pengar i början, då blir eventuella misstag inte lika kostsamma. Det kan jämföras med att köra bil. Trots att du kan allt teoretiskt så lär du dig att köra på riktigt först när du sitter ensam bakom ratten. Det är samma sak med ekonomi.

Ett annat tips är att ha konkreta sparmål men även att vara ärlig mot dig själv. Spara inte en för stor summa, utan fundera över vad som är rimligt för dig att spara. Och var försiktig med att följa flocken. Innan du köper en investering är det en bra idé att skriva ner argumenten till varför du vill köpa just denna aktie. Och glöm inte bort att sprida riskerna. Det är a och o!

Gällande inspiration så är olika typer av sparsnurror bra. Där kan man räkna ut hur mycket exempelvis en femhundralapp kan växa på lång sikt. Jag använder själv appen Sparlabbet för att hålla min inspiration uppe då man tydligt kan se vad som händer med sina pengar.

Inspirerande. Tack Johanna för dina kloka råd!

Skribent: Emelie Halltoft